Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union-EP.

Merkel: Tridsať dní na vyriešenie sporu o írskej poistke nie je konečný termín

Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že jej stredajšie tvrdenie, že by sa spor o írsku poistku pri brexite dal vyriešiť za 30 dní, by nemalo byť vnímané ako striktný konečný termín. Politička sa tak vyjadrila vo štvrtok počas návštevy Holandska.

„Bolo by lepšie povedať, že sa to dá dosiahnuť do 31. októbra“, vysvetlila Merkelová.

Merkelová počas schôdzky s britským premiérom Borisom Johnsonom v Berlíne povedala, že by sa v priebehu 30 dní dalo nájsť riešenie týkajúce sa spornej írskej hranice, ak na ňom všetky strany tvrdo zapracujú.

Niektorí britskí komentátori si však toto tvrdenie vyložili ako konečný termín pre Johnsona, ktorý chce, aby Británia opustila Európsku úniu do konca októbra či už s vyriešenou otázkou írskej hranice alebo nie. Nemecká kancelárka však uviedla svoj výrok na pravú mieru a povedala, že to bola len „alegória na to, že je to možné urobiť za krátky čas“.

Británia a zvyšná európska dvadsaťsedmička sa sporia o klauzulu v dohode o brexite, ktorá sa týka írskej poistky. Tá má zabrániť návratu tvrdých hraníc a hraničných kontrol medzi Írskom a Severným Írskom. Johnson žiada jej zrušenie, zatiaľ čo Brusel ju považuje za nevyhnutný nástroj na zachovanie integrity jednotného európskeho trhu.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices