karta
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pripravte sa na novinky vo svete platieb. Použitie karty bude bezpečnejšie

BRATISLAVA / Od budúceho mesiaca by mali byť platby cez internet bezpečnejšie, či už klasický internetbanking, alebo nákupy, či prevody pomocou karty. Vyplýva to zo smernice EÚ, ktorá práve v septembri nadobúda účinnosť. Už teraz je ale jasné, že k dátumu účinnosti smernice, nebude v praxi fungovať všetko na sto percent, ako to vyžaduje smernica. Európska únia preto pristúpila na prechodné obdobie. Na druhej strane, niektoré bezpečnostné prvky už banky zaviedli v predstihu a mnohí z vás ich využívajú už dnes.

Napríklad, ak sa chcete dostať k svojmu účtu cez internet, musíte prekonať 3 bariéry – prihlasovacie meno, heslo a sms kód. Nie tak dávno tu boli namiesto sms-kódov, kódy z grid karty a ešte skôr iba prihlasovacie meno a heslo. Ak ste platili cez internet kartou, bolo to ešte jednoduchšie. „Stačilo zadať číslo karty, platnosť a kód vedľa podpisu, tzv. CVV alebo CCV,“ povedal  Maroš Ovčarik, finančný analytik. Neskôr už systém požadoval k platbe mať pri sebe aj mobil, pretože po zadaní údajov z karty vám systém odošle SMS. „Dôjde SMS, tzv. 3D secure, čiže tento typ prvkov už už majú niektoré banky zavedené,“ poznamenala ďalej hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Vráblik Solčányiová.

Všetky tieto bezpečnostné prvky a mnohé ďalšie požaduje európska smernica, ktorej účinnosť má nadobudnúť v polovici septembra 2019. „Filozofiou smernice PSD2 je ochrániť klienta, jeho úspory a peniaze, zvýšiť konkurenciu v tomto segmente a rozšíriť služby,“vysvetlil Ovčarik. „Nová smernica zabezpečuje silnou autentifikáciou, že tie platby budú bezpečné,“ podotkla hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Vráblik Solčányiová.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Smernica prináša aj novinky

Pravidlá EÚ smernice síce nadobudnú účinnosť v septembri 2019, to však neznamená, že všetky banky na Slovensku ich budú mať aplikované v praxi. Smernica hovorí o dvojfaktorovej autentifikácii. Znamenalo by to, že pri platbe kartou by bol potrebný nielen sms kód, ale napríklad aj odtlačok prsta, alebo iný prvok. 

„Európsky orgán pre bankovníctvo určil tzv. prechodné obdobie – od septembra, napríklad 9 mesiacov, čiže do júna 2020,“ dodala Martina Vráblik Solčányiová. Okrem ochrany peňazí smernica prináša aj ďalšie novinky, napríklad, že z jednej aplikácie budete môcť nahliadať do viacerých svojich účtov a robiť prevody, alebo v prípade sporu pri reklamácii, osloviť iné inštitúcie a neriešiť ho súdnou cestou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices