bilcik
Vladimír Bilčík. PHOTO: archív VB.

Europoslanec Bilčík: Europarlament je politickejší, ako v minulosti. Ak sa chceme v Európe posunúť, musíme viac spolupracovať

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík využije posledné týždne letných mesiacov na oddych s rodinou, na horách i pri mori. Okrem toho sa ale bude naplno venovať aj príprave na nadchádzajúce zasadnutia výborov. V rozhovore odpovedal aj na to, ako by mala podľa neho fungovať komunikácia medzi Európskym parlamentom a Európskou komisiou.

Ako ste spokojný s voľbami, ktoré sa konali pred letnou prestávkou, či už hovoríme o voľbe predsedu Európskeho parlamentu, alebo Európskej komisie?

Som spokojný, pretože sme doteraz mohli byť bez vedenia európskych inštitúcií. Istú voľbu nemal pán Sassoli ako predseda Európskeho parlamentu, a už vôbec nie Ursula von der Leyen ako šéfka Európskej komisie. Podporil som oboch. Ursulu von der Leyen preto, lebo pre mňa bola jasnou proeurópskou voľbou, jej priority sa zhodujú aj s naším politickým programom koalície PS a SPOLU. Úprimne jej držím palce. Náročná voľba nás čaká aj na jeseň, keď budeme v Európskom parlamente vypočúvať a schvaľovať nových členov Európskej komisie. Keďže Ursula von der Leyen získala podporu len malej väčšiny poslancov, diskusia o jej tíme bude veľmi živá. Ukazuje sa, že Európsky parlament je politickejší ako v minulosti. Spojenectvá medzi frakciami a súdržnosť nie je niečo, s čím môžeme automaticky počítať: treba o ne bojovať. Pre mňa je kľúčové, aby sme viac spolupracovali,  aby sme sa prinášali riešenia pre ľudí, ktorí nám v máji dali dôveru.

Myslíte, že bude Európska komisia hľadať väčšie kompromisy medzi jednotlivými frakciami?

Myslím si, že bude musieť oveľa viac komunikovať s Európskym parlamentom a s europoslancami. Bude musieť hľadať spojencov, viac obhajovať legislatívne návrhy. Jeden z dôsledkov fragmentácie a rôznorodosti Európskeho parlamentu je, že politika bude ešte prítomnejšia v medziinštitucionálnych vzťahoch. Ktokoľvek bude chcieť čokoľvek presadiť, bude musieť hľadať široké spektrum spojencov medzi inštitúciami a v rámci Európskeho parlamentu. Bude to náročnejšie na komunikáciu, no práve otvorenejšia debata o politických riešeniach môže byť spôsob, ako lepšie prblížime dianie v Európskej únii aj slovenským občanom.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

Čo všetko vás čaká v najbližších mesiacoch v rámci vašich výborov?

Začína reálna parlamentná robota, na ktorú sa počas letných mesiacov budem pripravovať. Som vicekoordinátorom pre poslancov Európskej ľudovej strany vo Výbore pre ústavné záležitosti, kde nás čaká hlavne diskusia o budúcnosti Európy po brexite. Som členom Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, kde budem usilovať o fungujúci Schengen a väčšiu politickú pozornosť pre boj s dezinformáciami. Podarilo sa mi stať sa tieňovým spravodajcom pre legislatívu, ktorá by mala odstrániť kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu. Toto je politicky citlivá téma, zvlášť dôležitá pre občanov Slovenska. Takisto budem venovať pozornosť ďalším otázkam, ktoré intenzívne riešime na Slovensku a podporím európske riešenia v oblasti spravodlivosti a právneho štátu. Ako náhradník vo Výbore pre zahraničné veci sa chcem sústrediť najmä na silnú pozíciu Únie v susedských vzťahoch. V tejto súvislosti som rád, že sa mi podarilo stať sa členom medziparlamentných delegácií pre Severné Macedónsko a Čiernu Horu, pretože mi osobitne záleží na ďalšej politike rozšírenia EÚ.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Bilčík.

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices