africky mor
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Experti z Európskej komisie prišli posúdiť opatrenia, ktoré Slovensko zaviedlo pre výskyt afrického moru ošípaných

TREBIŠOV / Na Slovensko prišla kontrola z Európskej komisie. Experti prišli posúdiť správnosť opatrení, ktoré sme zaviedli pre výskyt afrického moru ošípaných. S médiami v obci Strážne v okrese Trebišov odmietli komunikovať o svojich priebežných zisteniach. Informácie poskytnú až v záverečnej súhrnnej správe.

Kontrolóri z Európskej komisie sa vydali po stopách vírusu. Najprv zamierili do domácností, kde sa mor objavil po prvýkrát na Slovensku. „Sú to experti, ktorí už s týmto majú skúsenosti, je tu kolega z Poľska, kolega z Litvy a jeden kolega z Talianska,“ približuje Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Aj oni sa snažili zistiť, ako došlo ku nákaze prvej ošípanej. Po konzultácii s majiteľkou však spôsob a čas prenosu vírusu na naše územie zostáva aj naďalej záhadou. „Čím kŕmime, čo im dávame jesť a tak ďalej, nekritizovali nič,“skonštatovala majiteľka prvej nakazenej ošípanej.

Medzinárodný veterinárny tím skúma, či Slovensko pri ošípaných aj diviakoch uplatnilo všetky odporúčané opatrenia Európskej komisie. Naši experti majú zároveň priestor na vysvetlenie, prečo sa tak nestalo. „Táto oblasť Slovenska je špecifická. To, čo – čo ja viem – v Taliansku, na Sardínii, platí, neplatí tu, v tejto oblasti, takže my to musíme podstatne modifikovať,“ vysvetľuje Bíreš.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska komisia nám v tomto prípade nemôže nič nariadiť

Medzinárodní inšpektori budú monitorovať činnosť našich veterinárov do stredy. Následne vypracujú záverečnú správu. Pre Slovensko by ani prípadné negatívne hodnotenie nemalo mať žiadne následky. „Je to vec diskusie, my to môžeme akceptovať, ale nemusíme, komisia nám to momentálne nemôže nariadiť,“ dodal Bíreš.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices