Johnson, Moedas
Britský premiér Boris Johnson a eurokomisár Carlos Moedas. PHOTO: © European Union.

Johnson požiadal Alžbetu II., aby do 14. októbra prerušila rokovania parlamentu. Poslanci hovoria o puči

LONDÝN / Britské médiá priniesli informáciu o tom, že sa vláda chystá požiadať kráľovnú Alžbetu II. o prerušenie zasadania parlamentu krátko po skončení letnej prestávky v septembri až do 14. októbra. Boris Johnson túto informáciu krátko po zverejnení aj potvrdil a uviedol, že s kráľovnou už hovoril. Poslanci by tak podľa médií zrejme nemali čas zabrániť legislatívnou cestou brexitu bez dohody, Johnson ale tvrdí, že času na debaty o brexite budú mať dosť.

Premiér Boris Johnson potvrdil, že zasadanie britského parlamentu bude prerušené do 14. októbra. Podľa agentúry Reuters ale poprel, že by chcel poslancom brániť v narušení jeho brexitových plánov. Členovia Dolnej snemovne podľa neho budú mať na debatu o brexite pred kľúčovým unijným samitom 17. októbra dosť času. Downing Street neskôr oznámila, že Johnson už o svojom návrhu s kráľovnou Alžbetou II. hovoril a požiadal ju o prerušenie parlamentnej schôdze.

Johnson si za to vyslúžil silnú vlnu kritiky

Labouristická opozícia Johnsonov krok označuje za „puč proti parlamentu“. Ministerský predseda v liste poslancom tiež oznámil, že vláda začne rokovať s opozičnými stranami o tom, ako v parlamente presadiť brexitovú dohodu, ak sa ju s Európskou úniou podarí vyrokovať. 

Brexitový hovorca opozičných a proeurópskych liberálnych demokratov Tom Brake správu označil za „vyhlásenie vojny, ktoré narazí na železnú päsť“. Poslankyňa Anna Soubry uviedla, že britskú demokraciu ohrozuje bezohľadný premiér.

Vplyvný vládny proúnijný poslanec Dominic Grieve prehlásil, že po tomto kroku zosilnila pravdepodobnosť, že parlamentu bude hlasovať o nedôvere vláde. „Je to pokus vládnuť bez parlamentu. Je to bezperecedentné a myslím, že premiér to bude ľutovať,“ dodal s tým, že pre poslancov ako on bude ťažké vládu v prípadnom hlasovaní o nedôvere podporiť.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Kráľovná sa radí so svojím tímom

Podľa zdroja denníka The Guardian sa v stredu uskutoční aj stretnutie kráľovnej poradného zboru. Hovoriť budú o žiadosti Johnsona na zámku Balmoral v Škótsku. O tom ako zabrániť brexitu bez dohody rokovali v utorok vodcovia britských opozičných strán. Zhodli sa, že opozícia sa tento scenár bude snažiť odvrátiť pomocou zákonov. Hlasovanie o dôvere vláde považujú za záložnú možnosť.

Spojené kráľovstvo má Európsku úniu opustiť 31. októbra. Nový premiér Boris Johnson dáva opakovane najavo, že sa tak po dvoch odkladoch určite stane, či už s dohodou o podmienkach odchodu alebo bez nej. 

Do brexitu teraz ostáva 64 dní, politikov teda tlačí čas. Dolná snemovňa by po letnej prestávke mala znovu zasadnúť 3. septembra. Potom by mala rokovať dva týždne a znovu na začiatku októbra. Britská vláda ale chce, aby bolo zasadanie prerušené od 10. septembra až do 14. októbra, kedy ju tradične zahajuje kráľovná. Myšlienka na prerušenie parlamentnej schôdze sa objavila už v minulosti, mnohí ju ale považujú za značne kontroverznú a kritici ju označujú za nedemokratickú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices