Pellegrini
Premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union-EP.

Pellegrini: Ak bude môcť, rád sa zúčastní na stretnutí premiérov V4 a Veľkej Británie

BRATISLAVA – Premiér Peter Pellegrini rád prijme pozvanie na stretnutie lídrov V4 s britským premiérom Borisom Johnsonom, ak mu to dovolia pracovné povinnosti a časové možnosti. Konkrétny dátum stretnutia ešte nie je známy, oficiálna pozvánka ešte neprišla.

Uviedla to hovorkyňa vlády Patrícia Macíková. Johnson telefonoval s niekoľkými európskymi lídrami a hovoril s nimi o brexite. Ako na svojom twitterovom účte informoval český premiér Andrej Babiš, Johnsona pozval do Prahy a prisľúbil, že na stretnutie pozve svojich kolegov zo Slovenska, Poľska a Maďarska. Práve Česká republika predsedá Visegrádskej štvorke. „Povedal, že naša krajina je skvelá, že ju pozná, má tu dobré vzťahy a že sa vôbec nemusíme obávať o osud našich ľudí vo Veľkej Británii ani o biznis českých firiem. Pozval som ho do Prahy a myslím, že kolegovia z V4 sa pridajú,“ napísal Babiš.

Johnson okrem Babiša hovoril s maltským premiérom Josephom Muscatom, bulharským predsedom vlády Bojkom Borisovom, rumunským prezidentom Klausom Iohannisom aj holandským premiérom Markom Ruttem. Ten Johnsonovi povedal, že európska dvadsaťsedmička ostáva otvorená možným návrhom, ktoré sú v súlade s dohodou o odchode. Možné návrhy z Londýna teda musia rešpektovať jednotu voľného trhu a musia zabrániť hranici s Írskom.

Po nástupe Borisa Johnsona na post premiéra Spojeného kráľovstva vzrástlo riziko, že Británia odíde bez dohody. Johnson na rozdiel od svojej predchodkyne Theresy May bol zástancom odchodu Británie, May počas kampane pred referendom v roku 2016 podporovala zotrvanie. May pred letom oznámila svoj odchod z postu šéfky Konzervatívnej strany a teda aj šéfky vlády, keďže nedokázala v parlamente presadiť dohodu o odchode, ktorú vyrokovala s Bruselom a odobrili ju všetky európske krajiny. Westminster však odmieta aj tvrdý brexit. Práve pre nezhody na britskej politickej scéne o tom, aký odchod vlastne chcú, sa dátum vystúpenia z Únie niekoľkokrát posúval. Pôvodne mali odísť 29. marca, potom 12. apríla, momentálne platí dátum odchodu 31. október. To má aj praktický dôvod – od novembra má fungovať nová Európska komisia pod vedením Ursuly von der Leyen, v ktorej Británia už svojho zástupcu mať nebude. Johnson chce, aby sa vyrokovaná dohoda menila. Británia však odíde koncom októbra, či už s dohodou alebo bez, avizuje britský premiér.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices