Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Briti podpisujú petíciu proti rozhodnutiu Johnsona obísť parlament. Opozícia sa snaží dostať z kúta, kam ich zahnal

LONDÝN / Britská opozícia napriek krokom, ktoré podnikol Boris Johnson, plánuje zabrániť brexitu bez dohody. Proti rozhodnutiu Johnsona, ktorý presadil ukončenie súčasného zasadnutia zboru a zahájenia nového až 14. októbra, sa postavilo okrem iného viac ako 1,4 miliónov Britov, ktorí podpísali online petíciu.

Na funkciu rezignovala aj šéfka škótskych konzervatívcov. Európska tlač označuje za hlavného porazeného vo vývoji okolo brexitu britskú demokraciu, britská tlač zas na titulných stránkach písala o rozhorčení, rozruchu a šoku, ktoré premiérov krok vyvolal.

Zástupca opozičných labouristov Barry Gardiner uviedol, že sa jeho strana pokúsi napriek časovému tlaku prijať legislatívu, ktorá by zabránila brexitu bez dohody. Už v pondelok chcú labouristi požiadať o mimoriadnu debatu v parlamente. V utorok skončí letná parlamentná prestávka. Medzi 9. a 12. septembrom chce Johnson aktuálne zasadnutie zboru ukončiť. Všetky zákony, ktoré sa nestihnú do tej doby prejednať, spadnú pod stôl. Znovu by sa tak mali poslanci zísť až 14. októbra.

Ak by sa poslancom nepodarilo prijať zákon, ktorý by brexit bez dohody vylúčil, ostáva možnosť, vyjadriť Johnsonovej vláde nedôveru. List The Sun ale upozornil, že by v prípade chystaného hlasovania o nedôvere Johnson zrejme vyvolal predčasné voľby, ktorých termín by stanovil na november. Brexitu na konci októbra by to tak nezabránilo.

Jeden z hlavných Johnsonových spojencov, Jacob Rees-Mogg, označil rozhorčenie opozície nad stredajším Johnsonových krokom za „predstierané“. Podľa nich je teraz na Európskej únii, aby sa rozhodla pre rozumnú dohodu alebo odchod Británie z EÚ bez nej. O brexite sa hovorilo aj na neformálnej schôdze ministrov zahraničia krajín Európskej únii v Helsinkách. „Stále dúfame, že bude možné vyhnúť sa brexitu bez dohody,“ uviedol napríklad holandský minister Sted Blok, podľa ktorého by nebol neriadený odchod Británie z Európskej únie v nikoho záujme.

Viac..  M. Beňová: Obmedzenie práva veta by viedlo k prehlbovaniu sporov medzi členskými štátmi

Proti nútenej prestávke parlamentu krátko pred termínom brexitu sa v petícii na oficiálnych stránkach Dolnej snemovne vyslovilo už viac ako 1,4 milióna Britov. Už iba 100 000 podpisov pritom stačí na to, aby sa petíciou nemusel zaoberať parlament.

Na svoju funkciu dokonca rezignovala aj dlhoročná šéfka škótskych konzervatívcov Ruth Davidson, ktorá v referende v roku 2016 podporovala zotrvanie Británie v Európskej únii. V prehlásení uviedla, že už nedokáže zladiť funkciu s rodinným životom, podľa agentúry AP ale načasovanie rezignácie deň po spornom kroku vlády vyvoláva otázky o jej skutočnej motivácii. Davidson zároveň vyjadrila podporu premiérovi v snahe vyrokovať dohodu s Európskou úniou. Funkciu zložil aj George Young, ktorý v Snemovni lordov dohliadal na stranícku disciplínu pri hlasovaní, uviedol, že Johnsonov krok „podkopáva zásadnú rolu parlamentu v kritickom okamihu“ britskej histórie. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices