Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

Europoslanec Štefanec: Bol by som rád, ak by sa brexit neudial. Nikomu to nepomôže

Začiatok práce v Európskom parlamente bol podľa slovenského europoslanca Ivana Štefanca úspešný. Počas letných mesiacov preberal na zasadnutí výborov s fínskym predsedníctvom program na nasledujúci polrok. Okrem toho sa ale chce venovať aj rodine, oddychu na slovenských horách a športu.

Aké boli prvé úkony v Európskom parlamente?

Podarilo sa nám nastaviť fungovanie Európskeho parlamentu. Spokojný som nielen preto, že som sa dostal do Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa a do Výboru pre priemysel, výskum a energetiku, ale aj preto, že sa vytvorila koalícia troch najsilnejších skupín, ktorá ukázala, že má záujem na spolupráci a na fungovaní Európskej únie. Koalícia je pomerne krehká, a aj voľba šéfky Európskej komisie ukázala, aké dôležité je spolupracovať, tie hlasovania sú veľmi tesné.

Z hľadiska delegácií som dostal tú, o ktorú som mal záujem. Budem pracovať v delegácii pre Japonsko a budem aj súčasťou delegácie pre Ukrajinu. Tá je zo slovenského aj európskeho pohľadu najdôležitejšia krajina. Veľmi mi záleží na proeurópskej a demokratickej ceste Ukrajiny, pretože čím lepšieho suseda máme, tým sa aj my máme lepšie. Osobne sa teším aj na spoluprácu s malými podnikateľmi ako prezident asociácie pre malé podnikanie, kde sa nám hlási stále viac poslancov.

Čo vás čaká po lete?

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Na jeseň začíname naplno sezónu, ktorá bude poznačená dvomi dôležitými vecami. Prvou bude dohoda s Veľkou Britániou o brexite, čo veľmi ovplyvní každého občana Európskej únie a my musíme chrániť záujmy občanov EÚ. Druhou vecou bude programové a personálne nastavenie Európskej komisie.

Ako to vnímate s brexitom vy?

Bol by som rád, ak by sa brexit neudial, pretože nikomu nepomôže. Rešpektujem ale rozhodnutie britských občanov a rozhodnutie ich zástupcov. Momentálne ale nevieme ako bude tento proces ďalej pokračovať. Nemáme záujem o ich odchod, ale v každej situácii, bez ohľadu na to, ako sa rozhodne Veľká Británia budem chrániť záujmy občanov Európskej únie a Slovenskej republiky, aby sa im nezhoršili pracovné podmienky, prístup k zdravotnému a sociálnemu zabezpečeniu, predovšetkým ale aby sme sa pokúsili zachovať zónu voľného obchodu.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O vik

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices