brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Konzervatívni poslanci dostali varovanie. Ak chcete zablokovať brexit bez dohody, vylúčime vás z klubu

LONDÝN / Poslanci britskej Konzervatívnej strany dostali varovanie, že budú vylúčení z poslaneckého klubu, ak sa pokúsia zablokovať odchod Británie z Európskej únie bez dohody.

S odvolaním na vysokopostavené stranícke zdroje informovala o varovaní televízia Sky News. Vylúčenie z poslaneckého klubu v britskej politickej terminológii pritom znamená de facto vylúčenie zo strany. Zákonodarcovia si ponechajú mandát, zostávajú ale nezaradení a od poslaneckého klubu už nedostávajú podklady na hlasovanie.

Akýkoľvek poslanec Konzervatívnej strany, ktorý v utorok nepodporí pri hlasovaní vládu, bude podľa Sky News z klubu vylúčený a nebude môcť kandidovať v budúcich parlamentných voľbách.

Konzervatívni premiér Boris Johnson sa v nedeľu s poslancami svojej strany stretol a zopakoval, že je odhodlaný realizovať brexit, či už s dohodou s Európskou úniou, alebo bez nej. Niektorí konzervatívci a opoziční poslanci ale chcú presadiť zákon, ktorý zakáže brexit bez dohody pred tým, ako bude budúci týždeň činnosť parlamentu prerušená.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Kráľovná Alžbeta II. koncom augusta na odporúčanie predsedu vlády nariadila, aby bola v druhom septembrovom týždni ukončená aktuálna parlamentná schôdza, pričom nová má začať 14. októbra, teda len dva týždne pred termínom brexitu,31. októbrom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices