Lagarde
Kandidátka na post prezidentky ECB Christine Lagarde. PHOTO: © European Union-EP.

Kandidátka na prezidentku ECB bude odpovedať na otázky europoslancov

Kandidátka na post prezidentky ECB Christine Lagarde bude v stredu 4. septembra odpovedať na otázky europoslancov.

Poslanci hospodárskeho a menového výboru EP majú na základe stredajšieho stretnutia s Lagarde posúdiť, či by mala od parlamentu dostať súhlas na jej nomináciu na post prezidentky ECB. Výbor bude o jej kandidatúre hlasovať v ten istý deň popoludní, plénum v polovici septembra.

Vypočutie sa začne v stredu 4. septembra.

Kandidatúra Christine Lagarde

Na nominácii Christine Lagarde sa zhodli hlavy štátov a vlád členských krajín EÚ začiatkom júla 2019. Mohla by sa tak stať prvou ženou na čele Európskej centrálnej banky a od 1. novembra nahradiť jej súčasného prezidenta Maria Draghiho, ktorého mandát sa končí. Poslanci si každopádne želajú, aby v hospodárskej a menovej oblasti bolo na vedúcich pozíciách viac žien.

Christine Lagarde je od roku 2011 výkonnou riaditeľkou Medzinárodného menového fondu. Predtým zastávala niekoľko ministerských funkcií vo Francúzsku. Od roku 2007 do roku 2011 bola ministerkou hospodárstva, financií a priemyslu.

Konzultácia Európskeho parlamentu

Prezidentov ECB menujú hlavy štátov a vlád (Európska rada) na osem rokov bez možnosti obnovenia mandátu. K nominácii sa vyjadruje Európsky parlament a Rada guvernérov ECB. Stanovisko parlamentu nie je pre Euróspku radu záväzné, nesie však určitú váhu pre legitimitu kandidáta, pretože vychádza z demokraticky zvoleného orgánu EÚ.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Kľúčovým princípom v činnosti Európskej centrálnej banky je jej politická nezávislosť. Musí mať možnosť udržovať cenovú stabilitu bez toho, aby bola vystavená politickému tlaku.

Zároveň má ECB určitú politickú zodpovednosť. Jej prezident sa preto každý štvrťrok zúčastňuje vypočutia v Európskom parlamente, ktoré je známe ako „menový dialóg“. Počas týchto stretnutí poslancom predstavuje menovú politiku a rozhodnutia banky.

Prezident ECB takisto poslancom v pléne predkladá výročnú správu banky a odpovedá na ich písomné otázky.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: ECB nemôže prisľúbiť, koľkokrát zníži sadzby

Európska centrálna banka (ECB) nemôže dopredu prisľúbiť, akým tempom bude uvoľňovať menovú politiku, uviedla jej …

Consent choices