hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /ALDE/. PHOTO: redakcia/red.

Európsky parlament schválil celoeurópsku iniciatívu europoslanca Martina Hojsíka

Európu trápi pokles opeľovačov a užitočného hmyzu. 75-percentný úbytok hmyzu nie je scenár žiadneho sci-fi filmu, ale predstavuje záver nedávnej nemeckej štúdie, ktorá len potvrdila to, čo sme si pri pohľade na predné okno auta po akejkoľvek absolvovanej ceste mohli všimnúť už dávno.

Tento negatívny trend, reflektujúci kvalitu nášho životného prostredia a ohrozujúci poľnohospodárske výstupy, si vzal na mušku europoslanec za Progresívne Slovensko a ekológ Martin Hojsík, ktorý odštartoval novú celoeurópsku iniciatívu.

„Rozhodne sa nerozprávame o probléme vyskytujúcom sa len v niekoľko regiónoch či krajinách. Úbytok opeľovačov a užitočného hmyzu je kontinentálny až globálny problém ekologického, ale aj spoločensky-ekonomického rázu,“ hovorí europoslanec Martin Hojsík. Ten v Európskom Parlamente navrhol a vo výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín presadil iniciatívu na celoeurópsky monitoring opeľovačov za 5 miliónov eur, o ktorej sa hlasovalo v stredu popoludní.

Vedci sa zhodujú na tom, že veľký podiel v tomto alarmujúcom trende nesie ľudská aktivita a súčasný spôsob produkcie. „Veľmi intenzívne si pod sebou pílime konár,“ komentuje súčasný nekonzistentný prístup Hojsík. „Preto presadzujem, aby výsledné výstupy, indikátory opeľovačov, boli zahrnuté do novej spoločnej poľnohospodárskej politiky.“ Používanie chemických pesticídov, nadužívanie hnojív a iných škodlivých látok v intenzívnom poľnohospodárstve sú totiž jednými z menovaných negatívnych faktorov, ktoré stoja za ekologickým armagedonom, ako situáciu označujú vedci.

Viac..  Komisia víta predbežnú dohodu o čistejšom ovzduší v EÚ

“Dnešné hlasovanie je dôkazom, že chceme činy a výsledky. Európska únia musí začať konať. Ako poslankyňa Európskeho parlamentu beriem tému úbytku opeľovačov veľmi vážne”, komentovala hlasovanie belgická europoslankyňa Frédérieque Ries z frakcie Renew Europe, ktorá podporila návrh iniciatívy Martina Hojsíka vo výbore pre životné prostredie.

Ako by sa nám bez opeľovačov žilo, nám už v minulých mesiacoch naznačili niektoré obchodné reťazce, ktoré na tento problém upozornili prázdnymi regálmi. „To bohužiaľ nestačí. Jedná sa o komplexný problém, ktorý si vyžaduje komplexné riešenie, a ktorý chcem v rámci svojho mandátu riešiť. Nemôžeme v rámci jednej politiky akceptovať aktivity, kvôli ktorým opeľovači vymierajú, aby sme ich potom v rámci inej práce zachraňovali,“ uzatvára europoslanec Hojsík.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices