mladi ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Mladí považujú politiku za dôležitú, cítia sa v nej však stratení

BRATISLAVA – Mladí považujú politiku za dôležitú, uvedomujú si význam volieb. Veľa mladých sa však v politike cíti stratených – zo strany štátu a politických strán sa cítia byť ignorovaní. Na otázky, ako mladí vnímajú politiku, to uviedla výskumná pracovníčka Rady mládeže Slovenska (RmS) Veronika Fishbone Vlčková.

„Z nášho výskumu z roku 2017 o politickej participácii mládeže V4 vyplýva, že 71 percent respondentov súhlasí s výrokom, že účasť v parlamentných voľbách je povinnosťou každého občana. V tom istom výskume nám vyšlo, že 73 percent respondentov si myslí, že voľby sú príležitosťou, ako môžu vyjadriť svoje záujmy,“ dodala. Na Slovensku sa na prieskume zúčastnilo 700 mladých vo veku od 15 do 24 rokov.

Mladí podľa Fishbone Vlčkovej nevidia na politickej scéne odpoveď a nevedia sa v politike orientovať. „Až 40 percent mladých vtedy nevedelo, koho voliť, alebo voliť nechcelo. Nerozhodnuté boli skôr ženy a tí, ktorí nemali skúsenosť s pobytom v zahraničí. Nechceli ísť voliť skôr prvovoliči, mladí žijúci na vidieku a tí, ktorým chýbala skúsenosť s mládežníckou organizáciou alebo nikdy neboli dobrovoľníkmi. Mladí ľudia, ktorí sa necítia byť súčasťou väčšieho celku, či už prostredníctvom mládežníckej organizácie, účasti na pobyte v zahraničí alebo dobrovoľníctve, sú menej rozhľadení a cítia sa byť na politickej scéne viac stratení,“ vysvetlila a dodala, že až 82 percent mladých si myslí, že sa o nich politici nezaujímajú. „Preto je aj logické, že si mladí myslia, že politika potrebuje nové tváre, nových lídrov,“ uviedla výskumná pracovníčka Rady mládeže Slovenska.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Rada mládeže Slovenska združuje mimovládne organizácie, ktoré sa venujú deťom a mládeži. Tiež obhajuje záujmy mladých ľudí voči politikom, štátnej správe a verejnosti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices