pet flase
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Zákon o zálohovaní PET fliaš a plechoviek ide do finále. Môžeme byť prvou krajinou V4, ktorá ho zavedie

BRATISLAVA / V slovenskom odpadovom hospodárstve sa chystá veľká zmena. Parlament by mal už tento mesiac definitívne odhlasovať zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Už v najbližších dňoch sa tak môžeme stať prvou krajinou Visegrádskej štvorky, ktorá zavedie toto zálohovanie.

Zákon o zálohovaní PET fliaš a plechoviek je v druhom čítaní, v stredu jeho schválenie v parlamente podporil aj parlamentný výbor pre životného prostredie. Minister  životného prostredia László Sólymos sa vyjadril, že hoci nie je prvým ministrom, ktorý s týmto návrhom prišiel, ale chce byť prvý, kto ho presadí.

Obchodné reťazce združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu (SAMO) zavedenie zálohovania PET fliaš podporujú. Jej predseda Martin Krajčovič vysvetlil, že SAMO združuje najväčšie obchodné reťazce a pôsobí vo všetkých regiónoch. „Leží nám na srdci ich rozvoj a s tým súvisí turizmus aj čistá krajina. Mať čistú krajinu niečo stojí, no aliancia sa chce na tom podieľať,“ vyhlásil Krajčovič. Pripustil, že obchodné reťazce tento krok finančne zaťaží, ale je to ušľachtilý cieľ, ktorý preto podporujú. SAMO už podľa Krajčoviča absolvovalo prvé rozhovory s výrobcami nealkoholických nápojov a piva, aby boli čo najskôr pripravení a schopní zaviesť systém zálohovania. Pripomenul, že obchodné reťazce ročne predajú vyše pol miliardy PET fliaš. „Chceme priniesť čo najlepšie riešenie pre pohodlie spotrebiteľov a zároveň v čo najväčšej miere zbaviť našu krajinu prebytočných plastových fliaš a plechoviek,“ uzavrel Krajčovič.

Parlament v júni v prvom čítaní schválil návrh zákona o zálohovaní nápojových obalov. Ročne sa na Slovensku predá asi miliarda PET fliaš, z toho sa asi 60 percent podarí separovať, čo znamená, že 400 miliónov končí na skládkach, či v horšom prípade voľne pohodených v prírode, riekach a pri cestách. Ministerstvo životného prostredia predpokladá, že vďaka zálohovaniu asi 95 percent nápojových obalov skončí tam, kde patrí. Zaviesť zálohovanie podľa novej legislatívy nebude povinné pre všetky obchody či prevádzky. Povinné bude iba pre tie, ktoré majú rozlohu väčšiu ako 300 metrov štvorcových. Je však predpoklad, že mnohé menšie obchody časom systém preberú. Právna norma počíta s výškou zálohy 12 centov za plastovú fľašu a 10 centov za plechovku. Zákon má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2020. Zálohovanie by sa reálne spustilo v roku 2022 po nastavení celého systému, vrátane zabezpečenia vratných automatov a celkovej logistiky. Zálohovateľné obaly budú musieť byť jasne označené.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices