sud, pravo, justicia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Podľa vrchného súdu Johnson nekonal protiprávne, keď prerušil činnosť parlamentu

LONDÝN – Britský vrchný súd zamietol v piatok námietku, že britský premiér Boris Johnson konal protiprávne, keď pred plánovaným odchodom Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) prerušil na niekoľko týždňov činnosť parlamentu.

Námietku podala podnikateľka a aktivistka Gina Miller, ktorú podporoval aj bývalý premiér John Major. Súd Millerovej odporučil, aby sa odvolala na najvyšší súd. Ten by mal o prípade pojednávať 17. septembra.

K rovnakému výsledku dospel v stredu aj najvyšší civilný súd v škótskom Edinburghu. Sťažnosť na súde tam podala skupina 75 členov parlamentu z viacerých strán, podľa ktorých predseda vlády prekročil svoju právomoc.

Johnson koncom augusta oznámil, že chce na päť týždňov prerušiť rokovania parlamentu. Tento krok mu odobrila aj kráľovná Alžbeta II.. Schôdzu prerušia medzi 9. a 12. septembrom, len niekoľko dní po tom, ako sa poslanci po letnej prestávke vrátili do práce a zároveň len niekoľko týždňov pred termínom brexitu, ktorým je 31. október. Podľa Johnsonových politických oponentov sa chce premiér vyhnúť pred plánovaných brexitom parlamentnej kontrole. Poslanci opätovne zasadnú 14. októbra.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices