zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 35. týždňa 2019

USA A ČÍNA SI VZÁJOMNE VOČI SEBE ZAVIEDLI CLÁ

EUROZÓNA: Dôvera v ekonomiku eurozóny v auguste vzrástla o 0,4 bodu na 103,1 bodu, pričom trhy odhadovali, že dôjde k poklesu dôvery. Miera nezamestnanosti v menovom bloku v júli zotrvala na úrovni 7,5 %. V eurozóne však opäť došlo k poklesu tempa rastu inflácie. Spotrebiteľské ceny v auguste totižto medziročne vzrástli o jedno percento, čo trhy aj očakávali, no v porovnaní s júlovým tempom [o 1,1 %] ide o spomalenie. Tempo rastu jadrovej inflácie stagnovalo na júlovej úrovni 0,9 %, no tu trhy odhadovali o niečo rýchlejší rast, a to na úrovni jedného percenta.

NEMECKO: Index podnikateľskej nálady v Nemecku opäť klesol. V auguste sa znížil o -1,5 bodu na 94,3 bodu, pričom trhový konsenzus počítal s miernejším poklesom [o -0,8 bodu]. Zníženie hodnoty tohto indexu mali na svedomí nižšie hodnoty oboch subindexov. Index reflektujúci súčasnú situáciu sa znížil o -0,8 bodu na 91,3 bodu a index vyjadrujúci očakávania do budúcna klesol o -2,3 bodu na 97,3 bodu. V oboch prípadoch boli trhové očakávania pesimistickejšie ako júlové hodnoty, no reálne čísla vyšli ešte negatívnejšie. Nálada v nemeckej ekonomike sa znižuje, a ani vyhliadky do budúcna nie sú práve ružové, a to najmä z dôvodu obáv čo sa týka priemyselnej výroby a zahraničného obchodu.

„Minulý týždeň bola zverejnená finalizácia rastu nemeckej ekonomiky, ktorá žiadne prekvapenie nepriniesla. V druhom kvartáli zaznamenala medziročný rast o 0,4 %, čo trhový konsenzus aj pôvodne odhadoval. Dynamika rastu tak opäť spomalila [v prvom kvartáli rástlo HDP o 0,9 %]. Medzikvartálne, t. j. v porovnaní s prvým štvrťrokom, bol hrubý domáci produkt krajiny nižší o -0,1 %. Aj tu vidieť spomalenie, keďže v prvom štvrťroku bol medzikvartálny rast na úrovni 0,4 %.

Miera nezamestnanosti v auguste zotrvala na úrovni 5 %, čo znamená, že od mája sa nezmenila, a to aj trhy očakávali. Negatívne prekvapenie priniesla inflácia. Spotrebiteľské ceny v Nemecku v auguste vzrástli, podľa prvého odhadu, o 1,4 % a trhový konsenzus počítal, že ceny budú rásť o niečo výraznejšie [o 1,5 %]. Inflácia tak opäť spomalila, keďže ceny v júli rástli tempom 1,7 %. Medzimesačne išli ceny nadol o -0,2 %. Podľa harmonizovaného HICP indexu sa spotrebiteľské ceny v Nemecku zvýšili o jedno percento, pričom trhový konsenzus počítal s rastom o 1,2 %. Priaznivejšie ako trhy očakávali sa vyvíjali maloobchodné tržby v Nemecku. Tie medziročne v júli vzrástli o 4,4 %, pričom trhový konsenzus počítal s rastom „len“ o 3,3 % po júnovom poklese o -1,6 %. Avšak medzimesačne, t. j. v porovnaní s júnom, boli tržby nemeckých maloobchodníkov nižšie o -2,2 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

USA: Na konci predminulého týždňa Čína zaviedla odvetné clá voči USA vo výške 5 až 10 % na produkty v celkovom objeme 75 mld. eur. Donald Trump na to reagoval zvýšením ciel od septembra z 10 % na 15 %. Clá sa týkajú čínskych produktov [oblečenie, obuv, športové doplnky a iné] v objeme zhruba 120 mld. USD ročne. V polovici decembra plánuje Trumpova vláda druhé kolo colných opatrení. Clá sa dotknú čínskeho dovozu v objeme 160 mld. dolárov. V prípade, ak by aj tieto clá vstúpili do platnosti, bude celý čínsky dovoz do USA podliehať clám. To na finančných trhoch vyvoláva obavy z globálnej hospodárskej recesie.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Spotrebiteľská dôvera podľa Conference of Board v auguste síce mierne klesla [o -0,7 bodu] na 135,1 bodu, no trhový konsenzus počítal s výraznejším znížením, na 129 bodov. Hodnotenie súčasnej situácie bolo v auguste vyššie ako v júli, no výraznejšie sa znížili očakávania do budúcna. Neistota v obchodnom spore USA a Číny vyvoláva obavy v otázkach ich vzájomného zahraničného obchodu.

Zverejnený bol aj 2. anualizovaný rast americkej ekonomiky. Ten medzikvartálne vzrástol o 2 %, čo bolo v stopercentnej zhode s trhovým odhadom, no oproti prvému odhadu mierne klesol [2,1 %]. V prvom kvartáli bol medzikvartálny rast HDP výrazne vyšší [3,1 %]. Osobné príjmy US obyvateľov vzrástli počas júla iba mierne [o 0,1 %] a trhový konsenzus počítal s rastom o 0,3 %. Osobné výdavky už rástli o niečo výraznejšie [o 0,6 %] ako trhy odhadovali [o 0,5 %] po júnovom raste o 0,3 %. Negatívne sa však vyvíjala nálada v US ekonomike podľa University of Michigan. Podľa finalizácie sa ekonomický sentiment znížil o -8,6 bodu na 89,8 bodu oproti júlu a v porovnaní s trhovými očakávaniami je slabší o -2,6 bodu.

V. BRITÁNIA: Britský premiér Boris Johnson sa minulý týždeň rozhodol rozpustiť parlament až na mesiac [od 12. septembra do 14. októbra], čo znemožní proti-brexitovým zákonodorcom, t. j. väčšine, prijať legislatívu, ktorá by vylučovala odchod Británie z EÚ bez dohody. Už zajtra sa stretne britská dolná snemovňa, ktorá sa bude snažiť čo najrýchlejšie [do vynútenej prestávky] presadiť zákon, ktorý by zaväzoval Borisa Johnsona k ďalšiemu oddialeniu brexitu. Ak by sa im toto nepodarilo, vzrástla by pravdepodobnosť brexitu bez dohody.

TALIANSKO: Po páde talianskej vlády došlo minulý týždeň k miernemu posunu v koalícii Hnutia piatich hviezd a demokratov. Demokrati súhlasili s nezávislým premiérom Contem, avšak zároveň požadovali obmedzenie funkcie šéfa Hnutia piatich hviezd Di Maia. Nová vláda je preferovanou variantou pred predčasnými voľbami, kde visí hrozba, že by sa k moci dostali euroskeptické či extrémistické politické strany, ktoré by s Bruselom nechceli vyjednávať ohľadom rozpočtu.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices