jurzyca
Eugen Jurzyca

Eugen Jurzyca: Prejav šéfa ECOFINu bol viac politický ako štátnický

Poslanec Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca sa vo výbore pre Hospodárske a menové veci (ECON) obrátil na predsedu Rady ECOFIN, ktorým je Mika Lintilä, fínsky minister financií, s troma otázkami.

Podľa Jurzycu nie sú dodržiavané súčasné fiškálne pravidlá v eurozóne a hranicu 60% zadlženia nespĺňa polovica členov eurozóny. Zaujímalo ho preto, či chce fínske predsedníctvo pravidlá sprísniť alebo oslabiť: „ktorou cestou sa chce vydať predseda ECOFINu, môžeme očakávať zvyšovanie dlhov alebo ich znižovanie?“, pýta sa Jurzyca.

Jurzyca v ďalšej otázke upozorňuje, že súvaha Európskej centrálnej banky za ostatných 10 rokov narástla o viac ako 100%. Na otázku europoslanca, či tento trend môže priniesť negatívne vedľajšie efekty, však minister neodpovedal.

Taktiež ho zaujímal názor šéfa skupiny ECOFIN aj na to, či sú podľa neho v klimatických politikách v dostatočnej miere zapojené ekonomické analýzy, ktoré by posudzovali hodnotu za peniaze daňových poplatníkov.

Fínsky minister hovoril o tom, že je potrebné, aby boli otázky klimatických zmien kvantifikovane zahrnuté v hospodárskych politikách. Podľa neho majú na to ministri rôzne nástroje, napríklad v rámci environmentálnej koalície ministrov financií.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Fínsky predseda ECOFINu však podľa jediného slovenského zástupcu vo výbore ECON dva z troch krát neodpovedal dostatočne zreteľne: „dve jeho odpovede boli skôr marketingovo-politické, než „ecofinovo“-štátnické, tretia ale stála za opýtanie“, povedal Jurzyca.

Rada ECOFIN je neformálnym orgánom, ktorý združuje ministrov eurozóny na účely rokovaní o záležitostiach týkajúcich sa eura. Predsedom tejto skupiny je minister financií z krajiny, ktorá predsedá Rade EÚ.

O red

Odporúčame pozrieť

V Bratislave sa rokuje o budúcnosti hospodárskych politík EÚ

Bratislavu v piatok a sobotu (9. a 10. septembra 2016) navštívia traja eurokomisári. Európsku komisiu …

Consent choices