policia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Polícia zadržala skupinu ľudí, ktorá mala v Európe obchodovať so zvieratami

MÁLAGA/BRATISLAVA / Španielska polícia zaistila okolo 200 zvierat – vtákov, plazov a cicavcov, s ktorými obchodovala organizovaná skupina v rámci Európy. Zvieratá mali končiť v Maroku. Policajti celkovo zadržali 10 ľudí pre pašovanie, nelegálne obchodovanie, týranie zvierat a falšovanie. Na prípade spolupracuje aj slovenská polícia.

Na prípad upozornil občan organizáciu SEO/BirdLife, ktorá upozornila na tieto skutočnosti Civilnú stráž, tak prípad vyústil do žaloby. Španielska polícia zaistila dokopy okolo 200 zvierat rôznych druhov. O prípade informoval aj web 20minutos.es.

Sieť mala kontakty v niekoľkých krajinách Európskej únie, ktoré poskytovali chránené exempláre na nezákonný vývoz do Maroka, kde je dokázaná existencia rozvíjajúceho sa trhu v Afrike, ktorý si prostredníctvom kráľovstva Alawi vyžaduje veľké množstvo exkluzívnych zvierat, ktoré sa dovážajú nelegálne. Výsledkom operácie vo Fenneci, ktorú koordinoval Europol, a na ktorej sa zúčastnili Portugalsko, Slovensko a Maroko, bolo zatknutie desiatich ľudí za údajné trestné činy pašovania, nezákonný obchod s druhmi, zneužívanie zvierat a falšovanie dokladov.

Civilná stráž skupinu zadržaných osôb sledovala a overovala si, či skutočne zvieratá získali od rôznych dodávateľov. Ukázalo sa, že zvieratá skutočne získali od rôznych dodávateľov so sídlom v Španielsku a iných krajinách Európskej únie. Zvieratá mali byť uskladnené v obchode na predaj zvierat vo Fuengirole a Ronde, v Málage. Potom ich nepravidelne prepravovali do Maroka. Väčšina zo zaistených exemplárov mala rozdielne stupne ochrany v národných a medzinárodných právnych predpisoch.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Na odstránenie prekážok pri policajných kontrolách mali v rámci organizácie registrovaného aj veterinárneho lekára. Ten vydával príslušné zdravotné preukazy pre exotické zvieratá. Hoci údaje vyplnil čiastočne a bez registrácie v úradných záznamoch, aby po opustení Španielska nezanechali žiadne stopy po predaných exemplároch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices