Mýtmi opradená metropola. V Palerme sa prelína minulosť s prítomnosťou

Mesto dýcha históriou a tá je tu dôležitejšia ako prítomnosť. Je mýtmi opradenou metropolou i vzácnou umeleckou pokladnicou. Atmosféra Palerma so sakrálnymi stavbami a malebnými uličkami človeka chytí za srdce. Aj keď sa do mnohých pamiatok zahryzol čas, zostali veľkolepé a autentické.

Celá Sicília je obdarená pamiatkami gréckej, rímskej, normanskej, arabskej i novodobej histórie. Skupinka archeológov pracujúcich na vykopávkach pri mestečku Ciminna nám tvrdila, že ak by sme chceli na ceste do Palerma navštíviť všetky pamiatky, cestovali by sme aj týždeň. A vôbec nepreháňali. Nakoniec sme cestou museli prespať, celkom netypicky v moteli pri odpočívadle…

Poklad UNESCO v Monreale

Na druhý deň skoro ráno vyrážame, nechceme vynechať poslednú zastávku pár kilometrov pred Palermom v mestečku Monreale. Je zaujímavé, že všetky jeho ulice sa zbiehajú na námestí. V roku 2015 bola tamojšia katedrála Nanebovzatia Panny Márie zaradená do Zoznamu UNESCO. Veriaci si pri každej možnej príležitosti pripomínajú výročie získania tejto pocty slávnostnými bohoslužbami so sprievodom.

Hore na Monte Caputo

Hora Monte Caputo akoby vyrastala zo šírej a úrodnej roviny La Conca d´Oro so siluetou obrovskej katedrály vo svahu. Aj keď dostať sa tam bol trochu problém, zážitky sú jedinečné: Chrám a celý komplex stavieb mohutnosťou a bohatou výzdobou patrí k najdokonalejším ukážkam arabsko-normanského staviteľského umenia. Mramorová dlažba a majstrovské mozaiky sú dielom maurských umelcov a remeselníkov, ktorí ako jediní ovládali umenie leštenia tvrdých kameňov a dokázali vytvoriť takéto umelecké skvosty.

Pôžitky nefalšovaného Palerma.                                       Photo: unsplash

Miesto, kde pristál Noe

So stavbou začal Viliam II. v roku 1174 po úteku z Palerma pred arabskými dobyvateľmi a v Monreale si vytvoril sídlo. Vybudoval chrám, jeho súčasťou je aj benediktínsky kláštor. V sarkofágu odpočíva i panovníkov otec Viliam I. a uložená je tu aj vzácna relikvia – srdce francúzskeho kráľa Ľudovíta IX. Výzdoba s množstvom výjavov zo Starého zákona, maľby a mozaika zobrazujúce Noemovu archu vo chvíli, keď praotec vyvádza zvieratá na pevnú pôdu, fascinujú aj dnes. Kláštor s Krížovou cestou, palmami a zeleným nádvorím patrí k výkvetom arabsko-normanskej architektúry. Atmosféru dotvára jedinečná nádvorná balustráda s dvesto stĺpmi, z ktorých každý je iný a originálny.

Vstupná brána do Palerma  

Pár kilometrov pred hlavným mestom premávka hustne, transformuje sa do privádzačov. Metropola víta návštevníka ležérnym prístupom k čistote vstupných brán ale aj ďalších verejných priestranstiev. Typické úzke uličky s množstvom balkónov a rozvešanej bielizne sa striedajú s modernými stavbami a širokými ulicami. Je tu pomerne veľa imigrantov zo Sýrie, Líbye a z iných krajín severnej Afriky. Podľa domácich sa Palermo zmenilo a otázky prisťahovalectva sú stále diskutovanou témou. Mimochodom – hovoriť o mafii nepatrí k dobrému tónu – ani v kaviarničkách pri debate s miestnymi. Mnohí to nemajú radi a dajú najavo, že nechcú ďalšie diskusie. Ako cudzinca vás do toho nič, je to ich vec. Cosa Nostra, naša vec

Domáci určujú mestu vlastnú výraznú pečať.            Photo: unsplash

Ohrozenie domáceho teritória

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Mafia, ktorá sa po mohutných zásahoch bezpečnostných síl na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov stiahla, akoby o sebe opäť dávala vedieť. Do domáceho záujmového teritória prišli aj živly, ktoré si chceli vytvoriť svoj priestor. Domáci nepripustili konkurenciu, a tak podsvetie začalo oživovať niektoré aktivity. Množili sa prestrelky s cudzineckými gangmi a Palermo sa opäť prebudilo do časti neslávnej histórie. Nad všetkým bdie zvýšený počet policajtov a carrabinierov…

Krstný otec na Piazza Verdi

Palermo patrí po Ríme k mestám s najväčšou koncentráciou historických pamiatok. Jednou z dominánt je najvýznamnejšie dielo sicílskeho klasicizmu Teatro Massimo Vittorio Emanuele, budova miestnej opery na námestí Piazza Verdi. Opera so siedmimi poschodiami slávnostne otvorená v roku 1897 sa  preslávila po celom svete. Stále je najväčším operným stánkom v Taliansku a tretím najväčším v Európe. Na schodoch sa odohrávala dramatická scéna zo slávnej filmovej trilógie Krstný otec.

Slávou ovenčené Teatro Massimo Vittorio Emanuele.   Photo: unsplash

Sviečky za obete pomsty

Obyvatelia mesta sú silne nábožensky založení, dokazujú to aj oltáriky so sviečkami takmer všade, kde sa pohnete. Dôkazom úcty a nábožnosti je chrám postavený na mieste pôvodnej byzantskej baziliky. Môžete v nej zapáliť sviečku i za pátra Dona Giuseppeho Puglisiho, ktorý otvorene kázal proti praktikám mafie. V roku 1993 ho zastrelili, veriaci však na neho nezabudli. Páter sa stal prvým blahorečeným, ktorého odstránil organizovaný zločin. Prokurátor Falcone a mnohí ďalší sú mená, ktoré tu pozná každý…

Štyri rohy v starom meste

Srdcom starého Palerma je námestie Quatro Canti, teda Štyri rohy na súbehu ulíc Via Emanuele a Via Maqueda s nádhernou fontánou Pretoria. Miestni ju volajú Fontána hanby, lebo je bohato zdobená sochami nahých nýmf. Ešte okázalejšie je ďalšie divadlo Teatro Politeama Garibaldi. Na neďalekom námestí Giardino Garibaldi v minulosti popravovali, dnes zaujímavú architektúru dopĺňa zelené stromoradie. Človeka trochu zamrazí v kapucínskych katakombách s tisíckami ostatkov obyvateľov mesta. Sú starostlivo oddelené – muži, ženy a deti.

Domáca ponuka má množstvo farieb, chutí a vôní.   Photo: unsplash

Svetlá večerného Palerma

Prítmie a svetlá večerného Palerma predvádzajú nové kontúry na červenajúcej sa oblohe, stupňujú intenzitu zážitkov a pomáhajú triediť dojmy. Nespočetné malé kaviarničky a pizzerie s pár stolmi a stoličkami na chodníku žičlivo pozývajú: Vzduch je plný vôní, bol by hriech odolať domácej gastronomickej ponuke a neochutnať sicílske víno, ktoré sa rodí v žírnej pôde na úpätí Etny.

Ak hľadáte nefalšovanú Sicíliu, práve ste ju našli.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices