Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: Archív LĎN.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: September – celosvetový mesiac detskej rakoviny

nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa. PHOTO: archív LĎN.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa ujala iniciatívy upozorniť poslancov Európskeho parlamentu na Zlatý September – celosvetovo uznávaný ako mesiac detskej rakoviny. V spolupráci s Medzinárodnou organizáciou detskej onkológie SIOPE zaslala každému jednému zo 746 poslancov EP list s výzvou, aby podporili osvetu o onkologických ochoreniach detí, o prevencii voči rakovine, a aby sa zasadili o rovnaký prístup k onkologicky chorým deťom vo všetkých členských štátoch EÚ.

“Každé jedno dieťa choré na rakovinu musí mať rovnaký prístup k diagnostickým aj liečebným postupom. Nech je zo Slovenska, alebo zo Škandinávie, či z Nemecka,” povedala v tejto súvislosti Ďuriš Nicholsonová.

Ročne ochorie v Európe zhruba 35 000 detí a ich rodiny si musia vypočuť tú najhoršiu správu, že ich dieťaťu bolo diagnostikované onkologické ochorenie. Viac ako 20% z týchto detí zomiera, čo rakovinu radí medzi prvú príčinu úmrtia detí v rámci Európy.

Nicholsonová v liste zdôraznila, že je nevyhnutné, aby sa všetky členské štáty snažili o neustále znižovanie úmrtnosti, o napredovanie vo výskume rakoviny, o zvyšovanie efektivity liečby a o skvalitňovanie starostlivosti o pacienta počas liečby, o vyliečeného pacienta aj o ich rodiny. Každý poslanec obdržal spolu s listom aj odznak zlatej stužky, ktorá je symbolom Zlatého Septembra.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

“Ako zakladateľka OZ Dajme Radu, ktoré pomáha deťom s onkologickými ochoreniami a ich rodinám si uvedomujem rozdiely medzi Slovenskom a inými členskými štátmi v komplexnej starostlivosti  o pacienta od diagnostiky po liečbu, ktoré sú niekedy až priepastné, a preto sa budem zasadzovať  o to, aby deti na Slovensku mali rovnaké šance na kvalitnú starostlivosť,” uviedla Ď. Nicholsonová.

 

O red

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices