brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Britská vláda zverejnila scenár, ak bude brexit bez dohody: Problémy budú nielen s dodávkami liekov

LONDÝN / Britská vláda zverejnila „pesimistický“ scenár ak Veľká Británia odíde z Európskej únie bez dohody. Podľa predpokladov vlády výrazne dodávky elektrického prúdu a zvýšia sa aj ceny za osobnú dopravu. Niektoré lieky a potraviny budú, zrejme, nedostupným tovarom. To ale nie je všetko, čo môže tvrdý brexit priniesť.

Výrazné zdraženie elektriny, problémy s dodávkami liekov a niektorých čerstvých potravín. Značné komplikácie nastanú aj v doprave cez Lamanšský prieliv , možno očakávať aj nepokoje v Severnom Írsku. Takéto ale aj iné dopady by mohli pocítiť Britia pri brexite bez dohody, uvádza to analýza, ktorú zverejnila britská vláda. Dokument má 5 strán a poukazuje na pravdepodobný pesimistický scenár po tvrdom brexite.

V analýze sa uvádza, že hneď v prvý deň odchodu Británie z EÚ bez dohody, by mohol nastať 40 až 60- percentný pokles v objeme kamiónov, ktoré prechádzajú cez Lamanšský prieliv. Kvôli novým kontrolám, ktoré sa vykonávajú, by mohlo Britov čakať aj zdraženie v osobnej doprave. Podľa správy by ale k nedostatku jedla ako takého dôjsť nemalo, niektoré druhy čerstvých potravín sa ale začnú v obchodoch objavovať menej. Nedostatok hrozí v prípade liekov, pretože tie do Británie privážajú cez prístav v Dovere. Analýza taktiež predpovedá pravdepodobné zvýšenie cien za dodávky elektrického prúdu, zvýšenie cien potravín a paliva . 

„Naprieč Spojeným kráľovstvom dôjde k protestom a kontraprotestom, ktoré môžu pohltiť značný objem policajných prostriedkov. Taktiež môže narásť verejný neporiadok a napätie v komunitách,“ píše sa ďalej vo vládnom dokumente.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Materiál bol vypracovaný v rámci Operation Yellowhammer, čo je označenie pre prípravu vlády na variant odchodu z EÚ bez rozvodovej dohody. Dolná komora britského parlamentu v pondelok prijala uznesenie, ktorého cieľom bolo donútiť kabinet k zverejneniu všetkých aktuálnych dokumentov súvisiacich so spomínanou operáciou. Očakávané komplikácie v hospodárstve Severného Írska potom potom pravdepodobne vyústia v protesty a blokády na cestách.

Premiér Boris Johnson si aj napriek tomuto pesimistickému scenáru stojí za svojím, že Británia sa s tvrdým odchodom vysporiada. Do odchodu z EÚ im zostáva už len 50 dní. Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn na Twitteri po zverejnení analýzy uviedol, že „Johnson musí byť zastavený“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices