hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /ALDE/. PHOTO: redakcia/red.

Martin Hojsík: Vyzývam premiéra Pellegriniho, aby sa zaviazal podporiť zvýšenie budúcoročného rozpočtu na ochranu klímy

Návrh rozpočtu Európskej únie na budúci rok, ktorý predložila Európska komisia, nedodržiava záväzok EÚ použiť aspoň 20 percent z týchto peňazí na výdavky spojené s ochranou klímy v rozpočtovom obdobím medzi rokmi 2014 a 2020. 

„Nakoľko medzi moje základné priority patrí práve boj s klimatickou krízou, ochrana životného prostredia a spravodlivá a zelená transformácia ekonomiky, v reakcii na predstavený návrh rozpočtu som predložil zásadné pozmeňujúce návrhy, ktoré by zaviazali Európsku komisiu dostáť svojmu sľubu, a výdavky na klímu a zelené riešenia navýšili pre budúci rok o 3,5 miliardy eur. Únia by tak dodržala svoj klimatický záväzok,“ povedal Martin Hojsík, europoslanec Progresívneho Slovenska, Renew Europe. „Som veľmi rád, že moje pozmeňujúce návrhy získali podporu celej frakcie, ktorá ich bude presadzovať v ďalších rokovaniach o rozpočte EÚ. Ukazuje to, že liberáli sú pripravení konať pre záchranu klímy a ochranu životného prostredia.“ 

Frakcia Renew Europe bude zároveň presadzovať, aby navýšené zdroje boli regionálne spravodlivo distribuované. Rumunská europoslankyňa Clotilde Armand (Únia pre záchranu Rumunska) dodala, že „nie všetky regióny v Európe majú rovnakú štartovaciu pozíciu v boji s klimatickou zmenou. Mnoho krajín východnej časti EÚ neprofituje dostatočne z environmentálnych politík Európskej únie. To sa musí zmeniť.“

Pre predsedu európskeho výboru pre životné prostredie Pascala Canfina (Renaissance, Francúzsko), bude hlasovanie o rozpočte pre rok 2020 signálom o povahe debát o rozpočte pre nadchádzajúce sedemročné obdobie. Výbor pre životné prostredie minulý týždeň odhlasoval správu volajúcu po dosiahnutí cieľa o navýšení výdavkov spojených s ochranou klímy na úroveň 40 percent. Preto je dôležité aby sme splnili záväzky z tohto finančného obdobia.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Keďže nová Komisia na čele s Ursulou von der Leyen zaradila európsky Green Deal a ochranu klímy medzi svoje priority, dúfam a očakávam, že budúcoročný rozpočet, ktorý bude jej prvý, bude odzrkadľovať dôležitosť týchto tém.

O rozpočte EÚ na budúci rok bude spolurozhodovať aj slovenský zástupca v Európskej rade.

„Vyzývam premiéra Petra Pellegriniho, aby sa jasne a verejne zaviazal podporiť zvýšenie budúcoročného rozpočtu na ochranu klímy. Je síce dobré, že premiér slovne podporil záväzok uhlíkovej neutrality k roku 2050, teraz však nastal moment konať a dodržiavať vlastné sľuby“, zdôraznil europoslanec Hojsík.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices