figel
Ján Figeľ.

Mala zomrieť pre svoju vieru. Podarilo sa jej však prežiť a za to dnes ďakuje Slovákovi, Jánovi Figeľovi

BRATISLAVA / Hovoríme o pakistanskej žene, ktorú doma obviňovali z rúhania sa prorokovi Mohamedovi. Jej príbeh roky ostro sledoval celý svet. Dnes žije v utajení v kanadskom exile.

Pakistanka Asia Nóriová, známa ako Asia Bibi, sa počas prác na poli napila z verejnej studne a pohár vody podala svojej moslimskej spolupracovníčke. Ďalšie ženy ju však ako kresťanku napadli s tým, že svojou vierou vodu znečistila.
„Verím vo svoje náboženstvo a v Ježiša Krista, ktorý zomrel na kríži za hriechy ľudstva. Čo urobil na záchranu ľudstva váš prorok Mohamed?,“ vyhlásila odsúdená pakistanská kresťanka Asia.

Tento výrok sa okamžite rozšíril po celej krajine. Asia ním na smrť urazila milióny Pakistancov. Keďže tam panujú veľmi prísne moslimské zákony, odsúdili ju na dvojnásobný trest smrti. Popravu dnes už 48 ročnej Pakistanky tamojšie úrady pre dlhý proces odvolania vykonať nestihli. Matka dvoch detí si však v žalári odsedela dlhých 10 rokov.

Príbeh obletel celý svet

Príbeh ženy, ktorú v jej vlastnej krajine chceli popraviť pre jej vieru, okamžite obletel celý svet. Za jej oslobodenie bojovali stovky aktivistov či štátnikov. Po urputnom boji sa jej podarilo dostať na slobodu a s rodinou utiecť. Teraz zverejnila video v ktorom osobne ďakuje Slovákovi. Bývalému ministrovi a eurokomisárovi. „Pomáhal mi dostať sa z väznenia až doteraz. Je to Ján Figeľ z Európskej únie,“ uviedla.

Ján Figeľ, ktorému Asia Bibi vrúcne ďakuje za pomoc, dnes pracuje ako osobitný vyslanec Európskej únie pre náboženskú slobodu. Hovorí, že tak ako milióny ľudí vo svete, aj jeho tento príbeh zaujal. Práve preto sa hneď potom, ako sa v Bruseli ujal funkcie, pustil do tohto prípadu. „To mala byť prvá popravená žena za rúhanie. Tak som sa angažoval v príbehu a žiadal o prijatie v Pakistane,“ opisuje Figeľ.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

To sa však podarilo až po opakovaných pokusoch. Pri vyjednávaní o obchodnej dohode medzi Európskou úniou a Pakistanom, na ktorej Pakistancom veľmi záležalo. Jednou z podmienok dohody však bolo prepustenie Asie. S čím nakoniec aj súhlasili. „Slobodnou sa však nestala, pretože by neprežila ani 24 hodín,“ poznamenal Figeľ.

Stala sa nepriateľom extrémistov číslo jeden

Jej prepustenie sprevádzali masové protesty. Asii a jej rodine hrozilo verejné zlynčovanie. Pod dohľadom tamojších úradov preto nakoniec emigrovala do Kanady, kde začína nový život. „Teraz som slobodná žena a ja s mojimi deťmi vyslovujeme poďakovanie svetu, Jánovi Figeľovi a všetkým ľuďom, ktorí mi pomohli,“ poďakovala Asia.

Ján Figeľ sa s Asiou videl iba prostredníctvom video hovoru. Aj v súčasnosti je s ňou v kontakte.Verí, že sa s ňou stretne aj osobne. Možno už čoskoro. „Chcela, aby sme mali spoločné vianoce. Tie predchádzajúce nevyšli. Možno tie ďalšie budú,“ skonštatoval Figeľ.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

figel

Ján Figeľ poslal vláde list kvôli zákazu verejných bohoslužieb. Obrátil sa aj na Európsky súd pre ľudské práva. Prečítajte si celé znenie

Vážený pán premiér, vážení členovia vlády SR, obraciam sa na Vás s odvahou a s …

Consent choices