alkohol
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slováci majú drahší alkohol ako Nemci či krajiny V4

BRATISLAVA – Cena alkoholických nápojov, teda liehovín, vína a piva, bola v minulom roku v Európskej únii (EÚ) najvyššia vo Fínsku. Bola pritom dvakrát vyššia ako v najlacnejších krajinách, a to Bulharsku a Rumunsku. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rebríčku najdrahších krajín EÚ s cenami alkoholu sa Slovensko s indexom 90 umiestnilo na 21. mieste, no nechalo za sebou Nemecko (index 89) či všetky zvyšné krajiny Visegrádskej štvorky (V4).

Keď sa porovnajú cenové hladiny v krajinách s priemerným indexom cenovej hladiny EÚ 100, výsledky ukazujú, že v minulom roku bola cena alkoholických nápojov najvyššia vo Fínsku (s indexom cenovej hladiny 182), nasledovali Írsko (177), Švédsko (152), Grécko (133) a Spojené kráľovstvo (129).

Viac..  ECB: Zavedenie osobitného odvodu pre banky mala sprevádzať dôkladná analýza

Naopak, cenové hladiny alkoholických nápojov boli v roku 2018 najnižšie v Bulharsku a Rumunsku (obidve krajiny s indexom cenovej hladiny 74), za ktorým nasledovalo Maďarsko (77) a Česká republika (82). Ďalšia krajina V4 – Poľsko dosiahla index 86.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices