klima
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na prispôsobenie sa klimatickej zmene by mal svet investovať 1,8 bilióna dolárov

BRATISLAVA – Investícia 1,8 bilióna amerických dolárov (v prepočte približne 1,63 bilióna eur) do opatrení na prispôsobenie sa klimatickej zmene počas nadchádzajúceho desaťročia, môže priniesť benefity v hodnote viac ako 7 biliónov dolárov (v prepočte približne 6,34 bilióna eur). Tvrdí to globálna analýza nákladov a benefitov, ktorá stanovuje päť adaptačných stratégií. Analýzu vypracovala Globálna komisia pre adaptáciu (Global Commission on Adaptation), ktorú tvorí skupina 34 lídrov z oblasti politiky, biznisu a vedy.

Tvrdia, že svet musí byť nutne „odolnejší voči klimatickej zmene“. Komisia, ktorú vedú bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun, výkonná riaditeľka Svetovej banky Kristalina Georgieva a spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates, tvrdí, že je naliehavou morálnou povinnosťou bohatších krajín investovať do adaptačných opatrení, z ktorých bude mať svet úžitok. Podľa analýzy komisie tí najviac postihnutí klimatickou zmenou spôsobili problém najmenej a adaptácia sa stala ľudským imperatívom. Hlavným cieľom je, aby sa adaptácia na klimatické zmeny stala celosvetovou politickou agendou. Pre tento účel predkladajú „konkrétne riešenia“ a ekonomický plán.

Je päť oblastí, do ktorých by mal svet podľa analýzy v najbližšom desaťročí investovať. Prvou z nich je systém varovania. Zvlášť u zraniteľných ostrovných a pobrežných komunít môžu skoré varovania o búrkach, veľmi vysokom prílive a inom extrémnom počasí znamenať záchranu životov. Lepší monitoring počasia a jednoduchá aplikácia, napríklad pre rybársku komunitu na Cookových ostrovoch, umožní plánovanie na základe podmienok na mori.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Ďalšou oblasťou je infraštruktúra. Je potrebné budovať lepšie cesty, budovy a mosty s ohľadom na meniacu sa klímu. V rámci jedného projektu v New Yorku, napríklad, za účelom ochladzovania budov a štvrtí natreli strechy na bielo.

Treťou oblasťou je zlepšenie hospodárenia na suchej pôde. Niečo také jednoduché ako pomoc farmárom prejsť na odrody kávy odolnejšie proti suchu môže ochrániť ich živobytie a zabrániť hladu.

Štvrtou oblasťou je obnova a ochrana mangrovníkov. Porasty mangrovníkov pod vodou chránia približne 18 miliónov ľudí od pobrežných záplav. Mangrovníky však ustupujú rozvoju. Projekty obnovy môžu ochrániť zraniteľné komunity pred búrkami a zvýšiť výnosnosť rybolovu.

Poslednou oblasťou je voda. Ochrana vodných zdrojov a zabránenie plytvaniu vodou budú v meniacej sa klíme životne dôležité.

Každá z týchto investícií prispeje podľa komisie k takzvanej „trojitej dividende“ – zabráneniu budúcim stratám, vytvoreniu pozitívnych ekonomických ziskov prostredníctvom inovácií a prinášaniu sociálnych a environmentálnych benefitov. Práve túto dividendu správa ohodnotila na 7,1 bilióna dolárov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

klima

Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

EÚ musí konať okamžite, inak klimatické zmeny spôsobia Európe katastrofálne škody. Vyplýva to z prvej …

Consent choices