Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union-EP.

Juncker varuje, že brexit bez dohody je stále reálny, Johnson hovorí o diplomatických posunoch

BRUSEL/LONDÝN / Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v Európskom parlamente varoval, že riziko vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie bez dohody je naďalej reálne. Dodal, že v riešení sporného bodu v podobe takzvanej írskej poistky nenastal žiaden posun. Na hrozbu brexitu bez dohody upozornili aj brexitový vyjednávač Michel Barnier a fínska ministerka pre európske záležitosti Tytti Tuppurainen.

Britský premiér Boris Johnson ale v posledných dňoch hovoril o posune v diplomatických rokovaniach. Na druhej strane, líder opozície Jeremy Corbyn uviedol, že ak by sa stal premiérom, vypísal by dokonca nové referendum o brexite.

Juncker informoval poslancov o pondelkovom rokovaní s Johnsonom, na ktorom sa zúčastnil aj Barnier. „Nebudete prekvapení, povedal nám, že Británia chce stále dohodu, ale že vystúpi z Európskej únie k 31. októbru s dohodou alebo bez nej. Riziko vystúpenia bez dohody je tak stále reálne,“ povedal Juncker, na čo britskí europoslanci Strany pre brexit Nigela Faragea reagovali jasotom a výskotom na čo Juncker reagoval, že ho jeho verní fanúšikovia doprevádzajú všade.

Spornú poistku, ktorá má zabrániť vzniku fyzických hraničných kontrol medzi Írskou republikou a Severným Írskom, označil Juncker za operatívne riešenie problémov s hranicami, ktorý by nemusel nastať, keby Londýn v Európskej únii zotrval. Juncker dodal, že poistka má tri ciele, a to zabrániť klasickej hranici, zachovať integritu unijného vnútorného trhu a zaistiť spoluprácu medzi írskym severom a juhom.

Poistka by v dohodnutej podobe začala platiť iba v situácii, kedy by sa obe strany do konca prechodného obdobia po brexite nedokázali v rámci budúcej obchodnej dohody dohovoriť na inom riešení otázky írskej hranice.

Ak Británia na konci októbra úniu opustí bez dohody, nenastane ani žiadne prechodné obdobie a hranice medzi Írskom a britským Severným Írskom sa stane štandardnou vonkajšou hranicou EÚ s potrebou kontrol dovážaného tovaru. „Nechceme, aby sa vrátili hranice,“ prehlásil Barnier, ktorý v europarlamente vystúpil vystúpil po Junckerovi.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

V predstaviteľov europarlamentných politických skupín zaznelo, že Európska únia by ďalší odklad brexitu mala umožniť len ak Británia svoju prípadnú žiadosť podloží skutočnými dôvodmi. To by sa mohlo stať v prípade prelomu v rokovaní, predčasných volieb alebo nového referenda. Tento postoj chcú poslanci schváliť v uznesení, ktoré má podporu najsilnejších frakcií.

Corbyn by vyhlásil nové referendum

Predseda britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn by v prípade víťazstva svojej strany vo voľbách usiloval v Bruseli o mäkšiu brexitovú dohodu. Dokument by potom predložil Britom v referende, v ktorom by mali možnosť vysloviť sa aj pre možné zotrvanie v Európskej únii. Corbyn to napísal v článku pre denník The Guardian. „Labouristická vláda by zaistila rozumnú dohodu založenú na podmienkach, za ktoré sa dlhodobo zasadzujeme, vrátane novej colnej únie s Európskou úniou, tesného napojenia na jednotný trh a záruk ohľadom práv pracovníkov a ochrany životného prostredia,“ uviedol šéf najväčšej britskej opozičnej strany.

Jeho tón prejavu naznačuje, že by v kampani pred druhým referendom ostal neutrálny a svojim ministrom i poslancom by umožnil, aby agitovali pre akúkoľvek stranu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices