brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Do Bruselu dorazili dokumenty od Británie. Ich obsah ale prezradiť nechcú

LONDÝN / Hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreeva vo štvrtok novinárom povedala, že Brusel od Londýna dostal nové dokumenty, ktoré sa týkajú brexitu. Podrobnosti uviesť nechcela, pretože ich podľa jej slov musí Európska komisia najprv preskúmať. Konkrétnejší bol ale hovorca britskej vlády, ktorý povedal, že ide o technické podklady, ktoré opisujú návrhy zmien v brexitovej dohode.

S oficiálnym riešením problémov okolo takzvanej írskej poistky v písomnom podobe ale britská vláda podľa nej príde, až keď bude pripravená, a až keď bude jasné, že Európska únia o nich chce konštruktívne rokovať. Londýn sa podľa hovorcu Downing Street neplánuje riadiť „umelou lehotou“ do 30. septembra pre zaslanie písomných návrhov, o ktorých v stredu hovoril fínsky premiér Antti Rinne.

Hovorkyňa Európskej komisie pred novinármi uviedla, že komisia nepovažuje koniec septembra za posledný možný termín pre predloženie britského návrhu, no „každý deň sa počíta“. „Môžem potvrdiť, že sme od Británie obdržali dokumenty. Kým ich nezanalyzujeme, nebudem ich nazývať inak,“ uviedla hovorkyňa a nechcela uviesť, či je nový text predložený Londýnom, návrhom, o ktorom by EÚ bola ochotná rokovať. Vo štvrtok a v piatok podľa nej prebehnú technické rokovania o otázkach ciel a priemyselnej výroby.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Pri rokovaní o brexite sa pozornosť sústreďuje na takzvanú írsku poistku, ktorá je obsiahnutá v pripravenom návrhu brexitovej dohody, ktorý parlament v Londýne už trikrát odmietol. Podľa svojich obhajcov má poistka zabezpečiť, aby po brexite nevznikol klasický hraničný režim medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Kritici prichystaného modelu ale namietajú, že poistka by v praxi znamenala udržanie väzieb Británie na únijné štruktúry.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices