hajsel
Robert Hajšel, europoslanec. Reprofoto: European Parliament.

Robert Hajšel: Nemôžeme nútiť Spojené kráľovstvo stiahnuť žiadosť o vystúpenie z EÚ

Podarí sa ešte pred odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ dosiahnuť dohodu o budúcich vzťahoch? Poslanci v pléne rokovali o hlavných výzvach a možných dopadoch brexitu bez dohody.

Spojené kráľovstvo by malo opustiť EÚ na konci októbra. Ak bude chcieť ďalší odklad, bude oň musieť požiadať britská vlády a odobriť ho ostatných 27 krajín.

Brexitoví vyjednávači sa už v novembri 2018 dohodli na návrhu dohody o vystúpení, tú sa však doteraz nepodarilo ratifikovať. Dolná komora britského parlamentu ju odmietla už trikrát. Nový britský premiér Boris Johnson v roku 2019 oznámil, že sa ju pokúsi prerokovať.

Robert Hajšel: Nemôžeme nútiť Spojené kráľovstvo stiahnuť žiadosť o vystúpenie z EÚ

„Mnohí si myslíme, že pre všetkých by bolo lepšie, keby Spojené kráľovstvo ostalo v Európskej únii aj naďalej, ale ak britská vláda opierajúca sa o výsledky slobodného referenda chce doviesť brexit do konca, tak túto vôľu musíme demokraticky rešpektovať. Zároveň musíme urobiť všetko pre to, aby naši občania žijúci, pracujúci a študujúci na britských ostrovoch a naopak, boli týmto brexitom čo najmenej postihnutí. Musíme zabezpečiť, aby nedošlo k narušeniu fungovania jednotného trhu a aby si Londýn splnil svoje finančné záväzky voči únii. My môžeme sympatizovať s tými, ktorí chcú zvrátiť brexit, ale nemôžeme nútiť Spojené kráľovstvo, aby svoju žiadosť o vystúpenie z únie stiahlo,“ povedal v pléne Európskeho parlamentu Robert Hajšel.

Vývoj v súvislosti v brexitom bol stredu 18. septembra predmetom plenárnej debaty na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu, počas ktorej poslanci varovali pred rizikami v prípade tvrdého brexitu bez dohody. V ten istý deň prijali k tejto téme aj svoje stanovisko vo forme uznesenia. Debaty sa zúčastnil aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a hlavný vyjednávač pre brexit Michel Barnier.

„Riziko brexitu bez dohody zostáva aj naďalej reálne a všetko bude nakoniec záležať na rozhodnutí britskej vlády. Pre EÚ to však nikdy nebude preferovaná možnosť,“vyhlásil Juncker. Dohoda je podľa neho stále možná a mali by sme sa na ňu čo najviac sústrediť.

Podľa Manfreda Webera (EPP, Nemecko) to nie je o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ ale o odchode firiem a pracovných miest zo Spojeného kráľovstva. „Tretina britských firiem odchádza alebo plánuje odísť. Mnoho z nás tu v pléne ľutuje výsledky brexitu, no môžem vám povedať, že počas predvolebnej kampane predstavoval pre Európanov silný argument – je to hlúpe a prináša to veľa neistoty. Vlastne ste nám s tým veľmi pomohli,“ povedal.

Jednou z najzložitejších otázok v súvislosti s brexitom je to, ako bude vyzerať hranica medzi Írskom a Severným Írskom. „Nechceme, aby bola medzi Írskom a Severným Írskom znovu zavedená fyzická hranica, chceme chrániť integritu jednotného trhu a hospodárstvo celého ostrova,“ vyjadril sa Michel Barnier.

Šéfka socialistov, Španielka Iratxe García Pérez vyzvala Borisa Johnsona, aby občanom EÚ žijúcim v Spojenom kráľovstve zaručil ich nadobudnuté práva. „Bežní občania nesmú nikdy platiť za chyby svojich politických predstaviteľov,“ povedala. Frakcia socialistov bude podporovať Britov v tom, ak sa rozhodnú zmeniť svoje stanovisko ohľade brexitu. „Skupina S&D vždy považovala brexit za historickú chybu. Sme pripravení stáť na strane ľudí zo Spojeného kráľovstva, ak budú chcieť svoje rozhodnutie prehodnotiť,“ povedala.

Viac..  Robert Hajšel: Nerobme ľudí ešte chudobnejšími

Guy Verhofstadt (Belgicko, Renew), ktorý je koordinátorom pre brexit v mene Európskeho parlamentu, je presvedčený, že dohoda je stále možná. Nepáči sa mu, ako sa Spojené kráľovstvo stavia k právam občanov a vyzval k „automatickej registrácii všetkých našich európskych občanov.“ Čo sa týka budúcich obchodných vzťahov, parlament podľa neho „nikdy nebude akceptovať dohodu, kde by mala Británia všetky výhody voľného obchodu bez ciel a neakceptovala pritom naše ekologické, zdravotné a sociálne štandardy. Nikdy nebudeme súhlasiť s novým Singapurom v Severnom mori, to sa nikdy nestane,“vyhlásil.

„Brexit nebol naším rozhodnutím, no rešpektujeme rozhodnutie väčšiny britských voličov,“podotkol šéf Zelených, Belgičan Philippe Lamberts. „Najlepším prejavom toho je, že v dobrej viere rokujeme o dohode upravujúcej rozdelenie, ktoré ľutujeme,“ dodal.

„Britská vláda chce dohodu, nie žiadnu starú dohodu, ale takú, ktorá bude akceptovateľná pre britský parlament a britských občanov,“ vyhlásil Geoffrey Van Orden (ECR, UK), pričom EÚ aj Spojené kráľovstvo vyzval k ochote a flexibilite. Spochybnil motívy tých, ktorí chcú navrhnúť ďalšie odloženie brexitu. „Aký význam má ďalší odklad? Niektorí z vás si možno myslia, že ak tomu ešte dáme čas, tak sa v Anglicku zmení režim aj srdcia ľudí. No ja som presvedčený, že je to totálny nezmysel,“ vyhlásil.

Marco Zanni (ID, Taliansko) si myslí, že európske inštitúcie by nemali dávať britskému parlamentu lekcie o demokracii. „Znepokojuje ma skutočnosť, že EÚ nechce akceptovať slobodné rozhodnutia ľudí, ktoré sa jej nepozdávajú“ povedal. EÚ sa podľa neho bojí, že stratí Anglicko, pretože by to bolo „preukázalo chyby, ktorých sa EÚ dopustila v minulosti.“

Martin Schirdewan (GUE/NGL, Nemecko) povedal, že keď nastúpil do parlamentu, počul raz jedného prívrženca brexitu, ako hovorí o tom, že musíme zničiť impérium, pričom mal na mysli EÚ. „No jediné, čo sa týmto ľuďom podarilo bolo, že v Spojenom kráľovstve spôsobili najväčšiu politickú krízu za posledné desaťročia. Za ktorú musia platiť najvyššiu cenu pracujúci ľudia a dôchodcovia. Táto politike nie je ani v záujme ľudí, ani Británie, ani Európy,“povedal.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices