v bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

Vladimír Bilčík: Boj s dezinformáciami na sociálnych sieťach? Slovensku pomôže silný hlas EÚ

Tento rok som strávil niekoľko mesiacov predvolebnou kampaňou do Európskeho parlamentu. Kampaň bola plná stretnutí s mladými ľuďmi, často študentmi. V našich spoločných rozhovoroch rezonovalo veľa tém týkajúcich sa Európskej únie, ale veľmi často som mal pocit, že jedna téma akosi vyčnieva a aktívnych mladých ľudí mimoriadne trápi. Sú to dezinformácie, šírenie fake news a propagandy. Takmer každý z nás ich už na sociálnych sieťach videl. Vždy tvrdím, že hoci sa môžeme líšiť v našich názoroch, fakty musia ostať faktami. Ak sa ich rozhodneme popierať, či nebodaj aktívne šíriť lži – doplatíme na to všetci.

Tento týždeň sme tému dezinformácií preberali aj v Európskom parlamente. Na sľuby z kampane som nezabudol a veľmi sa snažím byť hlasom, ktorý bude aj na európskej úrovni tlačiť na silnejší boj s dezinformáciami. Som totiž presvedčený, že potrebujeme spoločný európsky politický postoj pri komunikácii s internetovými platformami, ktoré môžu pomôcť zastaviť šírenie fake news. Tieto spoločnosti budú brať túto diskusiu naozaj vážne, len ak s nimi budeme komunikovať súdržne na úrovni EÚ.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Samotné Slovensko totiž nemá silu vplývať na online platformy akými sú napríklad Facebook či Twitter, Európska únia ju však mať môže. A o to sa musí usilovať nová Európska komisia, ale aj prebiehajúce fínske predsedníctvo v Rade EÚ. Budem sa o to snažiť aj ja z pozície poslanca Európskeho parlamentu.

Komentár pripravil europoslanec Vladimír Bilčík.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices