les
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Michal Wiezik: To, čo sa pred desiatimi rokmi dialo na Slovensku, zažívajú teraz Nemci

ŠTRASBURG / Európska únia sa nestará do lesníckej politiky jednotlivých štátov. Takýto úzus platil až donedávna, lenže tomu je koniec. Prístup k lesom, k jeho ochrane a ťažbe je totiž natoľko rozdielny, že Európsky parlament začal hľadať spoločné pravidlá. Iba nedávno pritom Brusel začal konanie voči Slovensku pre ťažbu, ktorá ohrozuje vzácne živočíchy.

V Európskom parlamente sa začala vôbec prvá a široká diskusia o tom, aké pravidlá nastaviť v prípade ochrany a ťažby v lesoch. „To, čo sa u nás dialo pred desiatimi rokmi sa teraz deje v Nemecku,“ uviedol europoslanec Michal Wiezik. Hovoríme o lykožrútovi, kvôli ktorému Nemci zavolali na pomoc aj armádu. Aj to ukázalo, ako veľmi rozdielne pristupujú jednotlivé krajiny k lesom. K tomu, že až na pôde Európskeho parlamentu sa okrem ochrany začala riešiť už aj ťažba, výrazne prispelo aj Slovensko. “Z môjho pohľadu sa príliš veľa ťažilo dreva v slovenských lesoch, preto Európska komisia aj parlament sú v tejto oblasti naozaj aktívnejší,” uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

„Slovensko napríklad v Európe nedostatočne v podstate obnovuje tieto zdroje v lesoch,“ povedal europoslanec Peter Pollák. Dokonca nedávno začal Brusel aj konanie voči Slovensku pre nedostatočnú ochranu živočíchov, najmä hlucháňa, čo spôsobila ťažba v Tatrách. Dohaduje sa preto aj percentuálny podiel, kde už ľudská ruka nebude môcť zasiahnuť. Aby sme chránili lesy na Slovensku, aby sme chránili hlavne tie územia, kde sme sa už dávno rozhodli, že budú bezzásahovými,“ povedal Vladimír Bilčík.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V prípade spoločnej ochrany lesov sme tak iba na začiatku. Prvý návrh spoločnej ochrany lesov majú europoslanci predstaviť do konca roka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices