more
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slnko, romantika, more a k tomu 700 eur mesačne. Taliansky región hľadá nových obyvateľov

RÍM / Región Molise v južnom Taliansku sa rozhodol bojovať s vyľudňovaním malých obcí a ponúka všetkým záujemcom, ktorí v nich rozbehnú podnikanie, mesačnú podporu 700 eur až na tri roky. Napísala o tom agentúra APA. Vyplácanie príspevku má len dve podmienky: podnikatelia musia mať sídlo v obci, ktorá má menej ako 2 000 obyvateľov a ich biznis musí bežať najmenej päť rokov.

Prihlásiť sa môže ktokoľvek, a to prostredníctvom internetovej stránky regionálnej samosprávy, ktorá chce na príspevky vydať v rokoch 2019 a 2020 celkovo vyše jeden milión eur.

„Čiže na ľudí pôvodom z Molise, ktorí žijú inde a plánujú sa vrátiť, ale aj na ľudí úplne odinakiaľ, ktorí majú chuť zmeniť životný štýl a užiť si tunajší pokoj,“ uviedol Antonio Tedeschi, ktorý je za projekt zodpovedný.

Celkom môžu úspešní žiadatelia získať až 24 000 eur, ak však región alebo podnikanie opustia, budú musieť pomoc vrátiť.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Nejde o prvý pokus prilákať podobným spôsobom nových obyvateľov

Juh Talianska sa v posledných rokoch snaží prilákať nových obyvateľov najrôznejšími a často aj dosť kurióznymi spôsobmi. Tento rok napríklad sicílske mestečko Sambuca ponúklo v aukcii 16 domov s vyvolávacou cenou jedno euro.

Molise patrí k najchudobnejším talianskym regiónom. Ľudia odtiaľ často odchádzajú inam, v posledných rokoch sa tu rodí aj menej detí. Od roku 2 000 počet obyvateľov klesol z 320 000 na 305 000.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices