plaz, odpad
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ sa pripojila ku kampani na čistenie pláží

Na plážach v Európe a vo svete sa zamestnanci EÚ pripájajú k miestnym komunitám pri čistení morského odpadu v rámci kampane #EUBeachCleanUp. Tento rok sa kampaň začala 19. augusta a bude prebiehať do októbra, pričom čistenie sa uskutoční vo viac ako 80 krajinách na všetkých obývaných kontinentoch.

Kampaň vyvrcholí v sobotu 21. septembra na Medzinárodný deň čistenia pobrežia (International Coastal CleanUp Day).

Tohtoročná kampaň sa vďaka inovatívnym partnerstvám s Organizáciou Spojených národov a so Šmolkami dostane k tisícom občanov každého veku. Úspech #EUBeachCleanup sa opiera o kombináciu zvyšovania informovanosti s výraznou prítomnosťou v sociálnych médiách a veľmi konkrétnej výzvy konať: Príďte na pláž a pridajte sa k nám!

Komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo Karmenu Vella je na túto kampaň hrdý a vyzýva každého, aby sa do nej zapojil:

„Európska únia má jedny z najambicióznejších politík na boj proti znečisťovaniu morí na svete. Spolu s OSN chceme, aby naše oceány boli čistejšie a zdravšie v súlade s cieľom OSN č. 14 týkajúcim sa udržateľného rozvoja. Tento rok máme nového partnera: šmolkov. Tieto modré, statočné postavičky, ktoré mimoriadne očarujú mladých i starých, sú ideálnymi partnermi našej kampane. Zapojte sa do našich podujatí a pomôžte nám vybudovať globálnu vlnu aktivizmu na záchranu našich oceánov!“

Vďaka každému jednému z mnohých podujatí kampane #EUBeachCleanUp, ktoré sa uskutočnia v nadchádzajúcich týždňoch, sa do miestnych zariadení na nakladanie s odpadom dovezie veľké množstvo odpadu z morí a pobreží. Podujatia organizujú veľvyslanectvá EÚ a kancelárie OSN na celom svete spolu s miestnymi orgánmi, školami, mimovládnymi organizáciami a súkromnými spoločnosťami. Na základe kampane chce EÚ a jej partneri zapojiť verejnosť a zvýšiť informovanosť, najmä medzi deťmi a mládežou. Pri zbere odpadu z pláže budú ľudia rozpoznávať mnohé jednorazové predmety: vatové tyčinky, slamky, plastové tašky alebo príbory…. Účasť na podujatí môže odštartovať dlhodobú zmenu správania.

Viac..  Euro 7: Parlament prijme opatrenia na zníženie emisií z cestnej dopravy

Každý rok sa do mora vyhadzuje 8 miliónov ton plastového odpadu a čistenie pláží samo osebe nevyrieši tento obrovský problém. Prevencia má kľúčový význam. Preto EÚ prijala Európsku stratégiu pre plasty v obehovom hospodárstve spolu s legislatívnymi opatrenia na zníženie výroby a spotreby 10 jednorazových plastových predmetov, ktoré sa najčastejšie nachádzajú v morskom odpade.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices