Sacharov
Andrei Sacharov. PHOTO: © European Union-EP.

Sacharovova cena: Nominácie na rok 2019 sú už známe

Prečítajte si, koho poslanci tento rok nominovali na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Parlament toto ocenenie každoročne udeľuje jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré bojujú za ľudské práva po celom svete.

Mená tohtoročných nominantov uvádzame poniže, nominovať ich môže buď politická skupina alebo kolektív minimálne 40 poslancov.

Meno Nominácia od
Alexej Navalny EPP
Marielle Franco S&D, GUE a Zelení/ESA. Okrem nich aj Terry Reintke, Tanja Fajon 43 ďalších poslancov
Claudelice Silva Dos Santos S&D a GUE
Chief Raoni S&D a GUE
Ilham Tohti Renew Europe. Okrem nich aj Phillip Bennion, Ilhan Kyuchyuk, Reinhard Bütikofer a 58 ďalších poslancov
Jean Wyllys Zelení/ESA. Okrem nich Terry Reintke, Tanja Fajon a 43 ďalších poslancov
The Restorers ECR

Alexei Navalny je ruský právnik a politický aktivista. V roku 2011 bol po prvýkrát zadržaný v súvislosti s manifestáciu pred Dumou. V roku 2013 skončil ako druhý v moskovských primátorských voľbách. V roku 2017 publikoval reportáž o korupcii v politike, kde kritizoval Putina a jeho stúpencov. Vyvolalo to protikorupčné protesty v mnohých ruských mestách, počas ktorých bolo zatknutých viac ako tisíc demonštrantov vrátane samotného Navalného. Ruské úrady mu v roku 2018 zabránili, aby kandidoval na prezidenta. V rokoch 2018 a 2019 bol trikrát uväznený za porušenie prísnych ruských zákonov, ktoré regulujú protesty a manifestácie.

Brazílska politická aktivistka a obhajkyňa ľudských práv Marielle Franco bola brutálne zavraždená v marci 2018. Narodila sa vo favele, bola černoška a bisexuálka a obhajovala práva mladých ľudí čiernej pleti, žien, obyvateľov faviel a príslušníkov komunity LGTBI. Okrem toho pravidelne informovala o mimosúdnych popravách a iných prípadoch hrubého porušovania ľudských práv zo strany polície a bezpečnostných zložiek. Jej prípad doteraz nebol vyriešený.

Claudelice Silva Dos Santos je brazílska environmentálna aktivistka a obhajkyňa ľudských práv. Svoju činnosť začala vyvíjať po brutálnej vražde svojho brata a jeho manželky, ktorí bojovali proti odlesňovaniu v brazílskom dažďovom pralese. Postavila sa proti ťažbe dreva, uhlia a rozširovaniu pastvín pre dobytok v odľahlom brazílskom regióne Praia-Alta Piranheira.

Ďalším predstaviteľom boja proti deforestácii v amazonskom pralese je Chief Raoni. Je jedným z náčelníkov kmeňa Kayapo, ktorí žijú v srdci dažďových lesov. Má približne 90 rokov a celý svoj život zasvätil boju za práva domorodého obyvateľstva a ochranu amazonského regiónu.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Ilham Tohti je ujgurský ekonóm bojujúci za práva ujgurskej menšiny v Číne. Je zástancom dialógu a snaží sa o zavedenie územnej autonómie. V roku 2014 bol odsúdený na doživotie a uväznený za podnecovanie separatizmu. Napriek tomu zostáva hlasom zmiernenia. Od roku 2017 bolo viac ako milión Ujgurov držaných v sieti internačných táborov.

Jean Wyllys je brazílsky ochranca ľudských práv, novinár, prednášateľ a politik. V roku 2010 bol ako prvý gay v histórii zvolený do brazílskeho kongresu. Počas svojho mandátu navrhol zákony o civilných sobášoch, na legalizáciu potratov, reguláciu sexuálnych služieb, o rodovej identite, lepších podmienkach pri pôrodoch, na legalizáciu marihuany a proti predsudkom v školstve. V roku 2019 bol zvolený znovu, no svojho úradu sa neujal, ale odišiel z Brazílie kvôli zdravotným dôvodom. Dnes žije v Európe, cestuje po celom svete a podáva svedectvo o porušovaní ľudských práv vo svojej krajine a regresívnych pravidlách krajne pravicovej vlády prezidenta Bolsonara.

Marielle Franco je tiež z Brazílie. Je politickou aktivistkou a obhajkyňou ľudských práv.

The Restorers je skupine piatich študentiek z Kene (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno a Ivy Akinyi). Spoločne vyvinuli mobilnú aplikáciu pre pomoc dievčatám, ktorým hrozí obriezka, alebo ktoré sa stali jej obeťou. Cez aplikáciu môžu nájsť pomoc, adresy záchranných centier, alebo informovať o plánovanej obriezke úrady. Mrzačenie ženských pohlavných orgánov je dnes celosvetovo považované za hrubé porušovanie ľudských práv. Na celom svete dnes žije viac ako 200 miliónov žien a dievčat, ktorým bol tento zákrok vykonaný a každý rok hrozí jeho riziko 3 miliónom dievčat.

Čo bude nasledovať ďalej

Výbory pre zahraničné veci a rozvoj vyberú spomedzi navrhovaných kandidátov troch finalistov. O nositeľovi rozhodne Konferencia predsedov zložená z predsedu parlamentu a predsedov politických skupín.

Minulý rok parlament cenu udelil ukrajinskému režisérovi Olegovi Sencovi, ktorý bol len nedávno prepustený z väzenia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices