wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: MW.

Michal Wiezik: Naše lesy sú v ohrození

24. septembra sa na pôde Európskeho parlamentu konala konferencia o lesoch Európy, s prívlastkom „Forest Under Siege“.  Podujatie hosťoval europoslanec Michal Wiezik (SPOLU) z poslaneckého klubu EĽS.

Názov konferencie poukazuje na zlú situáciu na príklade karpatských lesov, kde v súčasnosti dochádza k masívnemu odlesňovaniu, ničeniu lesných biotopov a zániku populácii chránených druhov. Obzvlášť kritická je skutočnosť, že intenzívna lesná ťažba sa dotýka aj národných parkov a rozsiahlych pralesných oblastí, ktoré sa v Európe zachovali lokálne už len v Karpatoch. Kvôli krátkodobému zisku z predaja dreva tak strácame najhodnotnejšie lesné spoločenstvá, rovnako ako možnosť efektívneho boja s klimatickou krízou a stratou biodiverzity.

V rámci prezentácií vystúpili viacerí europoslanci, zástupcovia ochranárskych organizácií EuroNatur, Agent Green, ClientEarth spoločne s riaditeľom DG ENV pánom Delgado Rosa. Išlo o úvodné podujatie, ktoré vzhľadom na aktuálnosť témy lesov aj na pôde Európskeho parlamentu bude mať určite skoré pokračovanie.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

O dac

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices