ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

NBS potvrdila, že ekonomika spomaľuje. Guvernér Kažimír ale krízu odmieta

BRATISLAVA / Národná banka Slovenska v utorok potvrdila, že rast slovenskej ekonomiky sa spomaľuje. V tomto roku by mal byť dva a pol percenta HDP a v budúcom roku o desatinu nižší. Podľa guvernéra Petra Kažimíra ale netreba robiť paniku.

Poprední predstavitelia Národnej banky Slovenska zopakovali, že používať slovo „kríza“ v tejto situácii nie je namieste. „Slovenská ekonomika dnes kráča dolu kopcom, zatiaľ však pred nami nie je žiadna priepasť a nehrozí nám ani žiadny pád,“ povedal guvernér NBS Peter Kažimír.

„Jesenná prognóza je o jeseni, že vonku je už trošku chladnejšie, ale vo vnútri je ešte teplúčko, takže ten vnútorný dopyt v ekonomike je stále dobrý, bohužiaľ, tie vonkajšie vplyvy smerujú k ochladeniu ekonomiky,“ povedal viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

Podľa guvernéra má ekonomika svoj prirodzený cyklus, ktorý je prehlbovaný práve tými vonkajšími vplyvmi, či už sú to ekonomické spory medzi USA a Čínou, napätie na Blízkom východe i chaotický brexit. To všetko nahlodáva dôveru investorov, podnikateľov, bánk i občanov. „Táto neistota tu ešte nejaký čas bude. Našou povinnosťou je nepanikáriť a neprehlbovať ju svojimi vlastnými činmi alebo slovami,“ uviedol Kažimír.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Podľa zamestnávateľov by takýmito zlými činmi mohlo byť napríklad masívne, populistické rozhadzovanie pred voľbami. „Aby sme nezneužili volebnú kampaň na zdegradovanie ekonomického prostredia ba Slovensku,“ povedal Peter Mihók, predseda SOPK.

Na nezamestnanosti sa spomaľovanie slovenskej ekonomiky zatiaľ neprejavilo, čo potvrdzujú aj čísla za august.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices