Juncker, Abe
Predseda vlády Japonska Shinzó Abe a predseda Komisie Juncker. PHOTO: © European Union.

EÚ upevňuje strategické väzby s Áziou

Európska komisia otvorí v piatok 27. septembra 2019 európske fórum konektivity (Europa Connectivity Forum). Táto inovatívna medzinárodná konferencia za účasti mnohých zainteresovaných strán sa bude venovať nadviazaniu intenzívnejšieho dialógu a posilneniu väzieb medzi vládami, finančnými inštitúciami a súkromným sektorom v Európe i za jej hranicami. Toto prvé fórum na tému Prepájanie EÚ a Ázie: budovanie mostov k udržateľnej budúcnosti nadväzuje na úzku spoluprácu, ktorá už medzi EÚ a jej partnermi v ázijsko-tichomorskom regióne funguje.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý prednesie úvodný prejav na otváracom plenárnom zasadnutí, pri tejto príležitosti poznamenal: Naše politické kroky musia zodpovedať očakávaniam našich občanov a reagovať na ich obavy. Väčšia prepojenosť je ich súčasťou, pretože prináša úžitok našim občanom aj hospodárstvam našich krajín. Vedie totiž k stabilite a prosperite pre všetkých.“ Ďalej dodal: „Prístup k prepojeniu, ktorý Európa zaujala, je ústrednou líniou nášho partnerstva s Áziou, a naše posolstvo je jasné: Európska únia je odhodlaná viac spolupracovať a posilniť prepojenia medzi Európou a Áziou tak, aby to bolo prospešné pre obe strany.“

EÚ a Japonsko: lídri udržateľného prepojenia

Na fóre ako mimoriadny hosť na pozvanie predsedu Junckera vystúpi s jedným z hlavných príhovorov na otváracom zasadnutí predseda vlády Japonska Shinzó Abe. Predseda Komisie Juncker a predseda vlády Abe na tomto podujatí uzavrú Partnerstvo medzi Európskou úniou a Japonskom pre udržateľnú prepojenosť a kvalitnú infraštruktúru. Ešte viac tak potvrdia strategický význam partnerstva EÚ a Japonska, ktoré obe strany v posledných rokoch odhodlane utužujú.

Toto nové partnerstvo je prvým svojho druhu. Dôraz sa v ňom kladie na prepojenosť, ktorá je v popredí úsilia Európskej únie ako globálneho aktéra. Napĺňa sa ním vízia Európy spolupracovať s podobne zmýšľajúcimi partnermi na presadzovaní takej prepojiteľnosti, ktorá bude udržateľná vo všetkých ohľadoch – fiškálne, hospodársky, sociálne aj environmentálne.

Celosvetová diskusia o európskom prístupe k prepojenosti

Európske fórum konektivity sa politicky opiera o spoločné oznámenie „Prepájanie Európy a Ázie – základné piliere stratégie EÚ“, ktoré spoločne predložila Európska komisia a vysoká predstaviteľka v septembri 2018. V tejto stratégii EÚ načrtáva svoj prístup k prepojenosti, ktorá je esenciou úspešnej európskej integrácie.

Viac..  EÚ vyzýva na ďalšie opatrenie na podporu slobodných a nezávislých médií

Fórum bude vysielané naživo. Prednostne sa bude venovať hlavným prínosom väčšej prepojenosti, preskúma však aj mnohé výzvy, ktoré sú s ňou spojené. Na programe tak budú témy siahajúce od aspektov multilatelárnej správy cez veľké nároky v oblasti financovania (vyžadujúce si spoluprácu so súkromným sektorom a mobilizáciu súkromných investícií) až po dôležitosť vypracovania vzájomne dohodnutých interoperabilných štandardov a noriem, na ktorých bude stáť prepojenosť vo všetkých dimenziách, t. j. dopravná, energetická, digitálna a ľudská prepojenosť na úrovni 21. storočia.

V snahe o vyvolanie širokej diskusie budú účastníci z Európy a iných častí sveta debatovať o geopolitike, ekonomike, štandardoch a normách a normách a o financovaní prepojiteľnosti. Diskusiu rozprúdi Parag Khanna, autor kníh Connectograhy: Mapping the Future of Global Civilization a The Future is Asian: Commerce, Conflict, and Culture in the 21st Century, svojimi postrehmi k prepojenosti ako celosvetovému trendu.

Na fóre sa zúčastnia vrcholoví politickí lídri a vysokí predstavitelia, medzi nimi emeritný predseda Európskej rady, predsedovia vlád Fínska a Chorvátska, či ministri okrem iného zo Severomacedónskej republiky, Kazachstanu, Afganistanu a Kórejskej republiky. Pridajú sa k nim riaditelia popredných európskych a medzinárodných finančných inštitúcií vrátane predsedu Európskej investičnej banky Wernera Hoyera, predsedu Európskej banky pre obnovu a rozvoj Sumu Chakrabartiho, predsedu Ázijskej rozvojovej banky Takehiko Nakaoa. Zúčastnia sa aj výkonní riaditelia popredných obchodných a finančných inštitúcií a podnikov z Európy a Ázie. Ďalšie informácie o potvrdených rečníkoch sú k dispozícii tu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Európska únia nám prináša skutočný mier

Členské štáty Európskej únie si 9. mája pripomenuli Deň Európy na počesť vyhlásenia Schumanovej deklarácie …

Consent choices