Nicholsonová
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Výbor Európskeho parlamentu spochybňuje naše právo na sídlo Európskej agentúry práce v Bratislave

Veľkí európski hráči plánujú spochybniť nárok Slovenska na významnú európsku agentúru. Európsky Výbor pre právne veci (JURI) schválil v stredu za zatvorenými dverami CONFIDENTIAL – TAJNÉ stanovisko, ktorým chcú spochybniť, či má Rada EÚ právo vyberať sídla európskych agentúr, celý proces je navyše absurdný a netransparentný,“ upozornila europoslankyňa a predsedníčka Výbore pre zamestnanosť Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Daný záver vyplýva zo stanoviska, ktoré v stredu 25.9.2019 za zatvorenými dvermi schválil výbor pre právne veci (JURI). Európska agentúra práce by pritom mala svoju činnosť v Bratislave naštartovať už v priebehu tohto roku. Rozpočet má mať zhruba 51 miliónov eur a  zamestnávať až 144 zamestnancov. Pre Slovensko to bola výhra a veľká prestíž a má to byť naša jediná agentúra, na rozdiel od krajín, ktoré ich hostia hneď niekoľko.“

Činnosť ELA patrí práve do portfólia Výboru pre zamestnanosť a sociálnu inklúziu, ktorému šéfuje Ďuriš Nicholsonová. „Ako šéfka výboru, ale aj ako europoslankyňa z dotknutej krajiny si neviem vysvetliť, ako je možné, že ma o tejto iniciatíve neinformovali. Poslali mi len neprístupný email cez vnútorný systém, do ktorého však ako europoslankyňa, ani ako šéfka výboru nemám prístup,“ uviedla slovenská europoslankyňa.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Informácia o utajenom stanovisku unikla a Ďuriš Nicholsonová sa k nej dostala len náhodou. „Okamžite som poslala ostrú žiadosť o stretnutie predsedníčke Výboru pre právne veci (JURI) a zisťujem, čo všetko sa ešte deje za zatvorenými dverami,“ povedala Ď. Nicholsonová a dodala: „Chcem jej na rovinu povedať, že tento tajnostkárky prístup je nehodný našej inštitúcie. Inštitúcia, ako Európsky parlament, ktorá má plné chodby slov o transparentnosti, musí ísť vždy príkladom“.

Ako šéfka Výboru, ale aj ako slovenská europoslankyňa chce Nicholsonová všetkých ubezpečiť, že urobí všetko pre to, aby snahy o zmenu rozhodnutia o sídle ELA zvrátila.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices