Lautenschlager
Sabine Lautenschläger. PHOTO: © European Union-EP.

Zástupkyňa Nemecka vo Výkonnej rade ECB odstupuje zo svojho postu

FRANKFURT – Členka Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Sabine Lautenschlägerová odstupuje zo svojej funkcie po tom, ako verejne spochybnila nutnosť stimulačných opatrení. Rezignácia predstaviteľky Nemecka vo Výkonnej rade ECB prichádza v čase, keď je v krajine kritizovaný program stimulov, o ktorom sa v banke rozhodlo pod vedením Maria Draghiho.

ECB vo vyhlásení uviedla, že Lautenschlägerová zo svojho postu odchádza koncom tohto mesiaca, čiže viac ako dva roky pred vypršaním jej osemročného funkčného obdobia. Dôvod odchodu vo vyhlásení neuviedli.

Lautenschlägerová však pred zasadaním ECB 12. septembra spochybňovala nutnosť nákupov dlhopisov. Tvrdila, že takáto mimoriadna podpora by sa mala ponechať v rezerve na prípadné závažnejšie obdobie. Draghi však tvrdí, že rekordne nízke úroky a nákupy dlhopisov pomohli vytvoriť 11 mil. nových pracovných miest.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

V roku 2011 zo svojich postov v ECB odstúpili dvaja nemeckí predstavitelia Axel Weber a Jürgen Stark pre nesúhlas s politikou stimulov. Lautenschlägerovú v ECB takmer určite nahradí zástupca Nemecka vzhľadom na neformálne pravidlo, že krajina vždy má jedno kreslo v šesťčlennej Výkonnej rade banky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices