zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 38. týždňa 2019

BRITSKÁ VLÁDA POSLALA DO BRUSELU NÁVRH NA VYRIEŠENIE HRANICE V ÍRSKU

EUROZÓNA: Index ekonomického sentimentu ZEW, ktorý sa v menovom bloku v septembri výrazne zlepšil. Podindex ZEW vyjadrujúci očakávania do budúcnosti vzrástol z -43,6 bodu na septembrovú hodnotu -22,4 bodu.

„Finalizácia inflácie v eurozóne za august trhy neprekvapila. Tá v auguste medziročne vzrástla o jedno percento, čo bolo v stopercentnej zhode s prvotným odhadom. Rast spotrebiteľských cien si udržal júlové tempo rastu. Medzimesačne však ceny išli nahor o čosi miernejšie [o 0,1 %] ako trhy odhadovali [o 0,2 %]. Jadrová inflácia rástla taktiež v zhode s prvým odhadom, a to o 0,9 %.

V menovom bloku bola zverejnená septembrová spotrebiteľský dôvera, ktorá dosiahla -6,5 bodu a dopadla tak lepšie ako mesiac predtým (-7,1 bodu) aj ako očakávali trhy (-7,0 bodu),“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: V Nemecku sa index ZEW vyjadrujúci očakávania do budúcnosti zlepšil v septembri z -44,1 bodu na – 22,5 bodu. Podindex vyjadrujúci súčasnú situáciu sa ale zhoršil z augustových -13,5 bodu na septembrových -19,9 bodu. Trhy očakávali jeho zhoršenie, ale miernejšie. Podindexy ZEW zobrazujúce očakávania boli ale pre trhy pozitívnym prekvapením.

V Nemecku bola zverejnená inflácia PPI, ktorej medziročný rast v auguste dosiahol len 0,3 %, pričom v júli rástli priemyselné ceny tempom až 1,1 %. Trhy síce v auguste očakávali spomalenie rastu, ale oveľa miernejšie (na úrovni 0,6 %) než ku akému v skutočnosti došlo.

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

VEĽKÁ BRITÁNIA: V jednaniach Británie a Únie nastal mierny pokrok. Britská vláda poslala do Bruselu návrh na vyriešenie spornej otázky týkajúcej sa hranice v Írsku.

USA: Priemyselná produkcia v USA v auguste medzimesačne vzrástla o 0,6 %, pričom trhy prognózovali jej rast len o 0,2 %. Nových žiadostiach o dávky v nezamestnanosti za uplynulý týždeň pribudlo 208 tisíc, čo je o 5 tisíc žiadostí menej ako trhy očakávali. Zverejnený bol aj predaj existujúcich domov, ktorý zaznamenal medzimesačný rast o 1,3 %, zatiaľ čo trhy odhadovali mierny pokles.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices