zbrane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ aktualizuje pravidlá na kontrolu vývozu zbraní

Rada prijala rozhodnutie, ktorým sa mení spoločná pozícia Rady z 8. decembra 2008 o kontrole vývozu zbraní, ako aj revidovanú používateľskú príručku. Zároveň prijala závery k revízii spoločnej pozície.

V rozhodnutí Rady sa zohľadňuje vývoj na úrovni Európskej únie aj na medzinárodnej úrovni, z ktorého pre členské štáty od prijatia spoločnej pozície v roku 2008 vyplynuli nové povinnosti a záväzky. Patrí sem najmä nadobudnutie platnosti Zmluvy o obchodovaní so zbraňami (ATT) z 24. decembra 2014, ktorou sa reguluje medzinárodný obchod s konvenčnými zbraňami. Všetky členské štáty sú zmluvnými stranami ATT. Cieľom ATT je zaviesť čo najprísnejšie spoločné medzinárodné normy pre reguláciu alebo zlepšenie regulácie medzinárodného obchodu s konvenčnými zbraňami, predchádzať nedovolenému obchodovaniu s konvenčnými zbraňami a odstraňovať ho a predchádzať ich odkláňaniu.

Rada vo svojich záveroch pripomenula svoj záväzok posilniť kontrolu vývozu vojenskej technológie a materiálu a posilniť spoluprácu a presadzovať zbližovanie v oblasti vývozu vojenskej technológie a materiálu v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, a to prostredníctvom stanovenia, dodržiavania a vykonávania prísnych spoločných noriem riadenia transferov vojenskej technológie a materiálu zo strany všetkých členských štátov.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Rada tiež zdôraznila, že s vojenským materiálom a technológiou by sa malo obchodovať opatrne a zodpovedne. Zároveň obnovila svoj záväzok presadzovať spoluprácu a zbližovanie politík členských štátov s cieľom zabrániť vývozu vojenskej technológie a materiálu, ktoré by sa mohli použiť na vnútornú represiu alebo medzinárodnú agresiu či prispieť k regionálnej nestabilite.

O dac

Odporúčame pozrieť

zbrane

EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Európska únia predstavila návrh masívneho navýšenia produkcie a obstarávania zbraní v rámci bloku. Usiluje sa …

Consent choices