simecka
Michal Šimečka, europoslanec /ALDE/. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Šimečka: Kandidát Šefčovič pred parlamentom ukázal svoju európsku tvár

„Dnešné vypočúvanie v Európskom parlamente zvládol Maroš Šefčovič štandardne. Ukázal tvár európskeho politika, ktorý ma s Bruselom dlhoročné skúsenosti. Hoci jeho portfólio nepatrí k najsilnejším, má možnosť vyťažiť maximum pri obhajobe európskych hodnôt a posilnení spolupráce medzi Komisiou a Európskym parlamentom. Zamrzelo ma však, že sa nedokázal postaviť jasne k otázke odmietania  Istanbulského dohovoru o predchádzaní násilia na ženách, kde počas svojej predvolebnej prezidentskej kampane podporil stanovisko slovenskej vlády,“ uviedol poslanec EP a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Prvé verejne vypočúvanie (hearing) novej Európskej komisie odštartoval pred výbormi  pre ústavne (AFCO) a legislatívne záležitosti (JURI) slovensky kandidát na komisára Maroš Šefčovič, ktorý bude mať v novej komisii na starosti medziinštitucionálne vzťahy. Vypočúvania kandidátov na komisárov sú kompetenciou Európskeho parlamentu, ktorý na ich základe potvrdzuje, alebo zamieta Komisiu. Nastupujúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen rozdelila portfólia pre 27 komisárov, ktorých hearingy sa začali dnes a budú trvať do 8. októbra.

„Európsku úniu čakajú nove výzvy, pri ktorých bude nesmierne dôležitá spolupráca a komunikácia medzi Európskym parlamentom a Komisiou. Kľúčové pre nás budú otázky, ktoré priamo priblížia inštitúcie k ľudom a zlepšia rozhodovacie procesy. Takými sú právo Európskeho parlamentu iniciovať novú legislatívu, alebo uplatňovať vyšetrovacie právomoci. Dúfam, že záväzky, ktoré dal Maroš Šefčovič Európskemu parlamentu ohľadom týchto právomocí, bude ako komisár aktívne presadzovať.

Verím, že prispeje k zlepšeniu demokratických procesov, transparentnosti a prístupu k dokumentom a informáciám. Bude tvárou novej Komisie v európskych inštitúciách. Preto dúfam, že  si na rozdiel od pôsobenia v nedávnej prezidentskej kampani udrží svoju európsku tvár a nebude mať problém dôsledne obhajovať tie hodnoty, na ktorých stoji EÚ a nová Európska komisia,“ dodal Michal Šimečka.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

O dac

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices