studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko v školstve zaostáva za Európou. Pribúda viac žiakov s nedostatočnými výsledkami

BRATISLAVA / Výsledky Monitora vzdelávania a odbornej prípravy 2019, ktoré zverejnila Európska komisia, poukazujú na nedostatky slovenského školstva. Upozornil na to poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling. Čoraz viac žiakov na základných školách má podľa správy nedostatočné vedomosti.

Najzávažnejším nedostatkom je podľa Gröhlinga, ktorý je lídrom SaS pre školstvo, stále stúpajúci podiel 15-ročných žiakov, ktorí dosahujú nedostatočné výsledky v matematike, čítaní a prírodných vedách. To podľa jeho názoru ukazuje, že kvalita vzdelávania na Slovensku sa nezlepšuje. Nie je to prekvapivé, keď sa pozrieme napríklad na akútny nedostatok učebníc a ich kvalitu v našom školstve. So slabými výsledkami súvisia aj nedostatočné investície do vzdelávania učiteľov, čo kritizuje priamo Monitor. Pritom ministerstvo má až dve organizácie, ktoré by mali učiteľov vzdelávať. Ako teda riadilo ich prácu za posledné 4 roky?“ vyjadril sa.

Monitor tiež zdôrazňuje, že verejné výdavky na vzdelávanie klesli medzi rokmi 2009 a 2018 zo 4,2 % HDP na 3,8 %. Konštatuje stále väčší nárast predčasného ukončenia školskej dochádzky, pričom na východe Slovenska je to až 14 %. Máme za sebou takmer štyri roky vlády, ktorá sľubovala najväčšiu reformu školstva. Za tento čas vláda neurobila v školstve žiadne výrazné kroky, len málo vecí sa posunulo k lepšiemu. Jediné, čo nám ostane v pamäti, budú škandály s eurofondmi a stimulmi na vedu a výskum,“ uviedol poslanec Branislav Gröhling a na záver doplnil: „Pre SaS je školstvo skutočnou prioritou. Máme už dnes vypracované reformné dielo. Keď dostaneme možnosť prevziať zodpovednosť za rezort školstva, budeme na rozdiel od tejto vlády ihneď konkrétnymi krokmi konať, a nielen o školstve a potrebe jeho reformy rozprávať,“ sľubuje opozičný poslanec.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices