V Hellbrunne je možné všetko: čakajte fantastické vodné hry i nečakané prekvapenia

V novodobej histórii salzburského arcibiskupstva sa vystriedalo desať cirkevných hodnostárov, ktorí sa zaslúžili o také významné historické stavby a udalosti ako vznik pevnosti Hohensalzburg, vybudovanie zámku Mirabell, založenie univerzity či presadzovanie rešpektovanej zahraničnej politiky. Ale iba jeden z nich mal taký zmysel pre svetské radosti, humor a talent baviť svojich hostí tak, ako Markus Sittikus.

Na úpätí hellbrunnského kopca s nádhernou prírodou sa rozprestiera zámok s rozsiahlym parkom, ktorý patrí k najkrajším renesančným stavbám na severnej strane Álp. Z miesta prúdi zvláštna atmosféra prerušovaná výkrikmi a potom výbuchmi smiechu. Škôlkarsky drobizg a tínedžeri sa miešajú s turistami zo susediacich regiónov i exotických končín sveta. Tí, ktorí navštívia Salzbursko, nevynechajú Hellbrunn. Prišli sem za jedným z divov salzburského okolia, za zvláštnymi atrakciami a atmosférou, ktorá tu vládne už neuveriteľných 400 rokov!

Photo: Marta Turisová

Zmoknete, vyschnete – a vynikajúco sa zabavíte!

Výlet do ríše dobrej nálady s know-how plným fantázie, vízií a realizačnej technickej dokonalosti? Neváhajte ani chvíľu – a poďte s nami do minulosti… Jedno vám môžeme sľúbiť: zmoknete, vyschnete – a vynikajúco sa zabavíte! Objavíte a užijete si svet vodnej zábavy od mechanického dobového divadla cez jelene chrliace vodu až po korunu tancujúcu na tenkom vodnom lúči –  hydraulické automaty ohromujú svojou originalitou a prekvapujúcimi riešeniami rovnako ako pred stáročiami. Desiatky fontán a umne ukrytých vodných trysiek vás prekvapia, keď to najmenej očakávate.

Photo: salzburg.info

Inšpiráciou bola talianska renesančná architektúra

Všetko sa to začalo v roku 1612:  Len pár mesiacov po svojej inaugurácii sa salzburský kniežací arcibiskup Markus Sittikus rozhodol pre stavbu nevšednej rezidencie. Netajil sa obdivom k talianskej kultúre a renesančnej architektúre, a tak poveril slávneho staviteľa Santina Solariho vybudovaním letného sídla, ktoré by v ničom nezaostávalo za stredomorskými inšpiráciami a v nápaditej koncepcii by ich dokonca prekonávalo. O lesk však ani tak nešlo: Malo to byť niečo neobyčajné, čo by nabúralo mýty zošnurovanej etikety a na čom by sa hostia pobavili… Na južnom okraji Salzburgu vyrástol zámok s parkom a prekvapujúcimi atrakciami.

Photo: Marta Turisová

Vodné hry, preslávená kratochvíľa a atrakcia

Vodou poháňané divadlo ovláda život v Hellbrunne. Historici tvrdia, že kľúčovým elementom je voda. Jedným dychom dodávame, že aj originálny nápad, technická dokonalosť a geniálny remeselný fortieľ. Vodné hry sú preslávenou kratochvíľou a atrakciou, na ktorej sa zabávali pred niekoľkými storočiami šľachtici a pomazané hlavy s rovnakou radosťou a chuťou ako dnešní turisti. Vodou poháňané automaty poháňajú stovky figúrok plných života, dramatické i smiešne postavy z mytológie ovládajú dianie na miestach, kde sa prelínajú svet krásy, reality a fantázie.

Photo: Marta Turisová

Kamenné divadlo pod šírym nebom

Toto miesto len zriedka slúžilo ako arcibiskupská rezidencia, kde by sa riešili závažné politické problémy krajiny. S prepychovými sálami bol zámok od začiatku predovšetkým miestom slávností a zábavy. Určený bol na letný pobyt, arcibiskup sa obvykle večer vrátil do Salzburgu, preto v interiéri zámku nie je žiadna spálňa. Rozľahlé okolie bolo v roku 1730 obnovené v duchu trendov parkovej a záhradnej architektúry. Sochy bohov a antických hrdinov pochádzajú zo začiatku 17. storočia. Z prírodného kameňolomu na hellbrunnskom kopci, ktorý sa klenie nad parkom, dal Markus Sittikus vytvoriť predstavenie pod šírym nebom, ktoré je najstarším open-air divadlom v Európe.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Etnografické múzeum v Monatschlössl

Hellbrunn stojí vo veľkom parku so susednou zoo, kamenným divadlom a malým Mesačným palácom. Za nevšedný názov vďačí okolnosti, že bol vybudovaný za mimoriadne krátky čas v roku 1615. Jeden z návštevníkov navrhol Sittikusovi postaviť malebnú budovu, ktorá by zdokonalila výhľad. Arcibiskup dal na jeho radu a keď sa známy o pár mesiacov vrátil, vítal ho novopostavený Monatschlössl. Dnes v ňom sídli etnografická časť salzburského múzea Carolina Augusteum. A je v ňom čo vidieť: ľudové umelecké diela, autentické sedliacke izby, ukážky liečiteľstva a folklóru zo všetkých kútov spolkovej krajiny.

Photo: Marta Turisová

Idylické prechádzky v zámockom parku

Rozľahlý park bol čiastočne ponechaný v pôvodnom stave, v podobe prírodného biotopu. Zámocký areál a priľahlé atrakcie sú bezbariérové, k dispozícii je vonkajšie parkovisko a živý alebo zvukový sprievodca – to všetko aj v interiéri zámku. Deti sa tu nenudia, vyšantia sa na veľkom ihrisku s preliezačkami a vtipnými bariérami. Vodné hry fungujú ad apríla do konca októbra. Jeseň im dodáva idylickú farebnosť a nudiť sa tu nebudete ani keď chodníky popráši prvý sneh. Zámocké nádvorie sa v adventných týždňoch rozsvieti tisíckami svetiel, vôňou cukroviniek a horúceho punču. Ale to by sme trochu predbiehali…

Aby sme nezabudli: Hrad je taký populárny, že sa stal predmetom rakúskej zberateľskej mince.

Nedajte si ujsť:

-Prehliadku piatich malých jaskýň s milými postavičkami – hospodárov a sluhov zobrazujúcich výjavy zo života, ktoré poháňajú skryté vodné pumpy. Vďaka tomu získate dokonalú ilúziu, že sa pohybujú samy od seba.

-Päť väčších jaskýň je výsledkom umenia talianskeho architekta. Neptúnova jaskyňa má veľkolepú vstupnú bránu s morským koňom, vo vtáčej jaskyni koncertujú stovky operencov. Atmosféru niektorých jaskýň večer znásobujú desiatky horiacich sviečok.

-Mechanické divadlo predstavujúce malé barokové mestečko. Stovky figurín poháňajú vodné turbíny a pumpy. Tie dávajú do pohybu hercov a vytvárajú špeciálne divadelné predstavenie.

-Veľkolepé fontány. Cez hlavnú fontánu priamo pri zámku tečie prírodný prameň z blízkej hory. Spája ju most v štýle astrologického zverokruhu.

 

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices