hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /ALDE/. PHOTO: redakcia/red.

Martin Hojsík: V otázkach zdravia a životného prostredia musia byť členské štáty transparentnejšie

Pred vypočúvacie výbory Európskeho parlamentu sa v utorok večer postavila dezignovaná komisárka pre zdravie Stella Kyriakides z Cypru. Vypočúvanie kandidátov na eurokomisárov zo strany príslušných výborov Európskeho parlamentu, je nástrojom na overenie znalostí a schopností potenciálnych členov Európskej komisie riadiť svoj budúci rezort.  

Slovenský europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska sa vypočúvania nádejnej komisárky zúčastnil a v mene liberálnej frakcie Renew Europe Stellu Kyriakides vypočúval, svoje otázky smeroval k téme transparentnosti.

„Pani nominovanej komisárky Kyriakides som sa pýtal ako si predstavuje zvýšenie transparentnosti v rozhodovaní v otázkach zdravia a životného prostredia. Aktuálny systém je nastavený tak, že informácie o tom, ako hlasujú zástupcovia členských štátov v odborných výboroch, nie sú zverejňované. Napríklad aj pri rozhodovaní o povoľovaní pesticídov, alebo ochrane včiel. A to je veľký problém,“ vysvetlil europoslanec Hojsík.

Cyperčanka Kyriakides, ktorej materská strana patrí k frakcii európskych ľudovcov, odpovedala, že si je vedomá existujúcich problémov pri hlasovaní zástupcov členských štátov, a vyjadrila odhodlanie tento problém riešiť.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

„Jej odpoveď ma potešila. Zvýšenie transparentnosti v rozhodovaní je kľúčové. Nebude to však ľahký boj. Vlády členských štátov, vrátane tej slovenskej, využívajú súčasný stav a zároveň sa bránia vyššej transparentnosti. Komisárka Kyriakides bude musieť členské štáty v tejto téme konfrontovať a vynútiť si nápravu. V tomto úsilí ju plne podporujem,“ uzavrel Hojsík.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices