wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Wiezik o vypočúvaní Sinkevičiusa: V mojich očiach obstál výborne, teším sa na budúcu spoluprácu

BRUSEL / Rozhodovanie o budúcom zložení kabinetu Európskej komisie je v plnom prúde. Poslanci Európskeho parlamentu, respektíve jednotlivé výbory, vypočúvajú na takzvaných hearingoch jednotlivých kandidátov na post eurokomisárov. Vo štvrtok sa takéhoto „grilovania“ zúčastnil aj reprezentant mladej generácie – Virginijus Sinkevičius.

Zväčša pozitívne reakcie sprevádzali štvrtkové vystúpenie dezignovaného litovského komisára pre životné prostredie a oceány Virgiliusa Sinkevičiusa.

„Kandidát na komisára pre životné prostredie a oceány Virginijus Sinkevičius patrí medzi mladú generáciu politikov, no dokázal, že to nevyhnutne nemusí znamenať nedostatok skúseností a kompetentnosti. Jeho úvodná reč bola zameraná na tri hlavné ciele: Biodiverzitu, Cirkulárnu ekonomiku, Nulové znečistenie spoločne s problematikou morí, kde zdôraznil dôležitosť udržateľnosti využívania ich zdrojov. V rámci vypočúvania si zachoval konzistentnosť, vyhol sa populistickým frázam a argumentoval vecne a adresne. Vo väčšine prípadov ma jeho odpovede potešili, obzvlášť v otázkach stratégie ochrany biodiverzity, chránených druhov a obhospodarovania lesov. Jasne sa vyjadril proti skratkovitým riešeniam a „Business as usual“ v citlivých oblastiach ako lov vlkov, nadmerný rybolov, regulácia ťažby dreva, poľnohospodárstvo, čistota ovzdušia, mikroplasty, endokrinné disruptory a ďalších dôležitých problémov životného prostredia. V mojich očiach obstál výborne,  teším sa na budúcu spoluprácu,“ uviedol pre EuropskeNoviny.sk europoslanec Michal Wiezik.

Viac..  Michal Wiezik: Obchodná vojna medzi EÚ a Čínou, môžu za to solárne panely

Poslanci ocenili nielen jeho pripravenosť na témy ako ochrana rozmanitosti živočíšnych druhov či plán boja proti vypúšťaniu škodlivých látok do prírody, ale aj jeho vek – budúci mesiac mu bude 29.

„Sinkievičus je prvým reprezentantom generácie mileniálov. To je pozitívny signál smerom k mladým,“ uviedol nemecký poslanec ľudovcov Peter Liese. Jediné väčšie pochybnosti vzbudil názov Litovčanovho portfólia, do ktorého chceli niektorí poslanci dostať rybolov. Sinkevičius im sľúbil, že bude hájiť práva rybárov, ale podotkol, že zároveň bude brať ohľad na zachovanie dostatočného počtu druhov v oceánoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices