EU USA
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Obchodná vojna pokračuje: USA o niekoľko dní zavedú clá na tovary z EÚ

ŽENEVA / Obchodná vojna medzi USA a Európskou úniou pokračuje. Spojené štáty zavedú odvetné clá vo výške 10 percent na európske lietadlá a 25 percent na priemyselné a poľnohospodárske tovary. Rozhodla o tom Svetová obchodná organizácia (WTO), pôjde o tovary v hodnote do 7,5 mld. USD.

Dôvodom zavedenia ciel sú  odvetné opatrenia pre nelegálne subvencie, ktoré blok poskytol výrobcovi lietadiel Airbus. Ide o rekordnú hodnotu tovarov, na ktoré WTO povolila uvaliť clá.   USA už ohlásili plány, že clá uplatnia na európske syry, olivy, whisky a tiež na lietadlá a ich dielce. Tieto clá môžu nadobudnúť účinnosť najskôr 18. októbra.  

Stredajším rozhodnutím WTO sa však nekončí dlhodobý transatlantický spor týkajúci sa leteckého priemyslu. Očakáva sa, že WTO na budúci rok rozhodne, aké clá môže uvaliť EÚ na americké tovary po tom, ako v inom spore obchodná organizácia rozhodla v neprospech amerického producenta lietadiel Boeing.

EÚ vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby sa predišlo vzájomne škodlivým clám. „Mali by sme sa vyhnúť vzájomnému uvaľovaniu ciel. Poškodilo by to naše ekonomiky, globálny obchod a širšie odvetvie leteckého priemyslu,“ povedala hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreeva. „Sme pripravení pracovať s USA na férovom a vyváženom riešení pre naše odvetvia produkcie lietadiel. Stále sme pripravení a ochotní nájsť férové urovnanie, ale ak sa USA rozhodnú prijať schválené protiopatrenia, EÚ urobí to isté,“ dodala hovorkyňa EK.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices