Facebook
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Súdy členských krajín môžu Facebooku prikázať odstrániť informácie s nezákonným obsahom

LUXEMBURG – Súdny dvor Európskej únie (EÚ) v odpovedi na otázky Najvyššieho súdu Rakúska v súvislosti s požiadavkou o vymazanie informácií uverejnených používateľom Facebooku v podobe komentára uviedol, že smernica EÚ o elektronickom obchode podľa neho nebráni tomu, aby súd členského štátu EÚ poskytovateľovi hostingu takúto povinnosť uložil.

Smernica zároveň umožňuje, aby súd členského štátu prikázal poskytovateľovi hostingu odstrániť informácie alebo znemožniť prístup k informáciám, ktoré ukladá a ktorých obsah je porovnateľný s obsahom informácie vyhlásenej predtým ako nezákonnej. Zároveň môže prikázať odstrániť informácie uvedené v príkaze alebo znemožniť k nim prístup na celosvetovej úrovni.

Súdny dvor EÚ to uviedol v súvislosti s tým, že predsedníčka klubu Zelených v Rakúskom parlamente Eva Glawischnigová-Piesczeková sa na rakúskom súde domáhala, aby bolo spoločnosti Facebook Ireland nariadené vymazať komentár uverejnený používateľom na tejto sociálnej sieti poškodzujúci jej česť, ako aj totožné tvrdenia, prípadne tvrdenia s porovnateľným obsahom. Súdny dvor EÚ o tom informoval v správe.

Používateľ Facebooku na svojom súkromnom profile zdieľal článok pochádzajúci z rakúskej informačnej stránky online oe24.at s názvom „Zelení: životné minimum pre utečencov má zostať“. V dôsledku toho sa na tejto stránke zobrazil náhľad pôvodnej stránky obsahujúci názov a stručné zhrnutie článku, ako aj fotografia Evy Glawischnigovej-Piesczekovej. Tento istý používateľ navyše uverejnil, pokiaľ ide o tento článok, komentár, ktorý podľa rakúskych súdov mal také znenie, že to mohlo poškodzovať česť pani Glawischnigovej-Piesczekovej, urážať ju a hanobiť. Uvedený príspevok si mohol pozrieť každý používateľ Facebooku.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices