Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

Europoslanec Bilčík: Na to, ako bojovať s dezinformáciami sa budeme českej eurokomisárky pýtať stále

V Európskom parlamente sa dnes odohralo vypočúvanie českej nominantky na eurokomisárku Věry Jourovej.

“Nominantka na viceprezidentku Európskej komisie dnes ukázala dobrý výkon, napokon, podľa očakávaní”, bezprostredne po vypočutí zhodnotil europoslanec Bilčík. Pochybnosti o úradníckych schopnostiach Věry Jourovej nie sú, problémom môže byť skôr to, že reprezentuje vládu, ktorá sa v minulosti nevyhla podozreniu napríklad pri čerpaní európskych prostriedkov.

“Mojím cieľom preto bolo vo vypočúvaní dostať odpoveď na otázku, nakoľko bude vo svojej práci nezávislá a či sa dokáže sebavedome vyjadriť k výrokom premiéra Babiša, ktorý sa v minulosti vyjadril o nezmyselnosti rozpráv v Európskom parlamente. V tomto ohľade som bol spokojný – pani komisárka sa od týchto výrokov jednoznačne dištancovala. Parlamentnú diskusiu si, podľa vlastných slov, váži.” 

Europoslanec Bilčík sa zaujímal aj o tému dezinfomácií, ktorú európski občania veľmi citlivo a so znepokojením vnímajú. Věra Jourová bola v minulosti v tomto ohľade pomerne zdržanlivá.

“Je zrejmé, že komisárka patrí v tomto ohľade medzi opatrnejších politikov. Bude preto našou parlamentnou úlohou túto tému ďalej posúvať do popredia. Ja osobne budem jedným z týchto hlasov.” 

“V odpovedi na moju otázku týkajúcu sa lepšej ochrany novinárov, komisárka apelovala na to, aby sa v prípade pociťovaného ohrozenia viac obracali na policajné orgány. Spomenul som si vtedy na Jána Kuciaka, ktorého oprávnené obavy políciou vypočuté neboli. Veľmi jasne to ukazuje, že ochrana novinárov je nielen otázka jednej profesie, ale siaha až k základom fungujúceho právneho štátu. Všetci sa budeme cítiť bezpečnejšie, ak bude náš štát fungovať tak, ako má” konštatoval Bilčík.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

O dac

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices