simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Šimečka: Borrell musí postaviť zahraničnú politiku EÚ na vlastné nohy

“Európa sa potrebuje geopoliticky postaviť na vlastné nohy. Potrebujeme skutočne jednotnú zahraničnú politiku, aby sme zvládali krízové situácie a dokázali hrať rovnocennú partiu s veľmocami ako Rusko, Čína či USA. To je aj najlepší spôsob, ako presadiť slovenské stragické záujmy vo svete,” povedal europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka k dnešnému vypočúvaniu Josepa Borrella, kandidáta na post Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

“Borrell nastupuje do úradu v situácií, keď Európa geopoliticky zaostáva a čelí bezpečnostným krízam na svojich hraniciach. Nevieme rýchlo reagovať, sme nejednotní, a namiesto spoločnej zahraničnej politiky máme stále 28 národných. Verím, že Borrell bude silný šéf diplomacie, a nielen bábkou v rukách národných vlád. Ďalším dôležitým krokom je pristúpiť k rozhodovaniu kvalifikovanou väčšinou vo vybraných otázkach zahraničnej politiky, aby jeden členský štát neblokoval ostatných.“ 

Borrell podľa Šimečku počas vypočúvania ukázal, že týmto výzvam rozumie a chce posilniť postavenie Európy vo svete. “Pre Slovensko je zásadné, že Borrell ako najvyššiu prioritu EÚ vníma západný Balkán a východnú Európu, čo je plne v súlade so slovenským videním. Jednozačne sa postavil aj za hodnoty ľudských práv, demokracie a medzinárodného práva ako základného kompasu pre pôsobenie EÚ na medzinárodnom poli.“

V Bruseli dnes prebehlo aj vypočúvanie Věry Jourovej, českej kandidátky na viceprezidentku Komisie. “Jourová má citlivú a extrémne dôležitú rolu: brániť európske hodnoty pred pokusmi ohýbať právny štát a demokraciu, alebo umlčiavať slobodné média v krajinách ako Maďarsko, Poľsko, a inde. To je kľúčové aj ako poistka pre demokraciu na Slovensku,” povedal Šimečka.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

„Dnešné vypočúvanie ukázalo, že Jourová má rešpekt, víziu aj schopnosti, aby svoju rolu zvládla. Jej jedinou slabinou je fakt, že ju nominovala vláda Andreja Babiša, ktorý čelí pododzreniam z konflitku záujmu a ovládanutia médií. Svojou prácou musí ukázať, že je od neho nezávislá.”

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices