Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

Vladimír Bilčík: Borrell musí ukázať, že mu na európskych hodnotách vo svete skutočne záleží

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú politiku Josep Borrell dnes vo svojom vypočutí pred poslancami Európskeho parlamentu hovoril aj o tvorbe zahraničnej politiky Únie. Jeho odkaz bol jasný:  spolu toho dokážeme viac. EÚ má dostatočne silné nástroje, len ich potrebuje lepšie a efektívnejšie využívať, a to napríklad aj zosúlaďovaním vnútorných a vonkajších politík.

V priamej odpovedi na to, čo sú priority Európskej únie, odpovedal, že ide o západný Balkán a naše najbližšie susedstvo, v čom s J. Borrellom súhlasím. V našom okolí potrebujeme demokraciu a stabilitu. Popri týchto témach sa venoval aj hrozbe dezinformácii a som rád, že ich označil za de facto ďalší vojenský nástroj. S dezinformáciami vieme účinne bojovať len vtedy, ak si túto agendu vážne osvoja viacerí členovia novej Európskej komisie.

Vítam dnešné záverečné Borrellove slová, že v EÚ potrebujeme posilniť geopolitické uvažovanie o zahraničnej politike, ktorá vychádza zo spoločného chápania európskej civilizácie vo svete. Práve v tejto súvislosti mi však chýbal Borrellov jednoznačný postoj voči Rusku. Je síce dobré, že v diskusii s europoslancami nespochybnil existenciu sankčného režimu EÚ, no práve vo vzťahoch s Moskvou sa musíme dnes oprieť o spoločné európske hodnoty, akými sú fungujúci právny štát a demokracia.  Ak teda Josep Borrell získa dôveru europoslancov, jeho prácu podpredsedu Európskej komisie budem pozorne sledovať, zvlášť Borrellove konkrétne kroky na západnom Balkáne a v našom východnom susedstve.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Komentár pripravil europoslanec Vladimír Bilčík

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices