peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci vyzývajú lídrov EÚ, aby urýchlene dospeli k dohode o dlhodobom rozpočte EÚ

Ak budú rokovania o dlhodobom rozpočte naďalej odkladané, poslanci varujú, že budeme potrebovať záložný plán pre príjemcov fondov z EÚ.

Vo štvrtok 10. októbra budú poslanci v pléne hlasovať o svojom ďalšom uznesení ohľadne Viacročného finančného rámca (Multiannual financial framework – MFF) na roky 2021 až 2027. Apelujú tu na Európsku radu (štátnych lídrov), nech sa dohodnú na svojom stanovisku, aby sa dospelo v k finálnej dohode v stanovenom termíne.

Parlament je pripravený rokovať o dlhodobom rozpočte EÚ už od novembra 2018. Prijal vtedy svoje stanovisko, kde uviedol aj konkrétne sumy pre jednotlivé programy. Taktiež žiadal prepracovať systém vlastných zdrojov EÚ.

Náročné rokovania

Tieto rokovania rozhodne nie sú jednoduché. Vyjednávania o súčasnom dlhodobom rozpočte (2014-2020) trvali rok a pol. Poslanci preto vo svojom uznesení rátajú s vytvorením záložného plánu. Komisia by podľa nich mala navrhnúť núdzové riešenie, ktoré by chránilo tých, ktoré dostávajú peniaze z európskeho rozpočtu. V podstate by šlo o predĺženie súčasného dlhodobého rozpočtu, ak sa nepodarí načas dosiahnuť dohodu medzi dvomi inštitúciami.

Na návrhu uznesenia pracovalo viacero spravodajcov. Jedna z nich, portugalská socialistka Margarida Marques hovorí, že parlament nechce žiaden núdzový plán. „Nechceme plán B, ale plán A,“ povedala počas schôdze rozpočtového výboru 24. septembra. „Zároveň so však uvedomujeme, že tu máme problém, a ak nebudeme mať plán A, tak musíme vytvoriť záložné riešenie, aby občania, firmy a organizácie dostali financie, ktoré potrebujú,“ dodáva.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Marques je spoluautorkou časti o výdavkoch spoločne s poľským ľudovcom Janom Olbrychtom. Na kapitole o vlastných zdrojoch pracovali José Manuel Fernandes (EPP, PT) a Valérie Hayer (Renew, FR). Ďalšími spoluautormi uznesenia sú Rasmus Andresen (Zelení/ESA, DE) a predseda rozpočtového výboru Johan Van Overtveldt (ECR, BE).

Nové financie

Podľa Valérie Hayer sú poslanci z tohto časového sklzu „frustrovaní“. Fernandes a Andresen sa zase obávajú toho, že Rada navrhne menší rozpočet, ktorý nebude do budúcnosti stačiť.

Olbrycht varoval, že rokovania sa môžu ešte viac skomplikovať, ak komisia navrhne nové iniciatívy, keďže pre tieto bude potrebné vyčleniť nové prostriedky.

Ďalšie kroky

Parlament bude vo štvrtok 10. októbra rokovať a hlasovať o súvisiacom uznesení. Lídri členských krajín by mali o svojom stanovisku rokovať počas svojho summitu, ktorý sa bude konať 17. a 18. októbra.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices